Lepení dřeva má svá pravidla. Víte, jak na to?

 Dílna 
14. května 2017 15:18 / Marie Popelková
  10
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo je savý materiál a lepí se poměrně snadno. Shutterstock
Při lepení často rozhoduje, jakou silou jsou k sobě slepované předměty přitlačeny, než jak vysoká je vrstva lepidla. Rozhodně neplatí, že čím více lepidla použijeme, tím kvalitnější bude spoj.

Při lepení dřeva hraje hlavní roli to, o jaký typ dřeva jde. Vodou ředitelná lepidla jsou vhodná pro běžné použití. Dbejte na to, aby lepidlo odolávalo vlhkosti a lepený předmět se nerozpadl (hlavně v místnostech s vyšší vlhkostí vzduchu - v kuchyni, koupelně nebo v prádelně). Označení D1 až D4 slouží k označení odolnosti (čím vyšší číslo, tím větší odolnost).

Měkké dřevo

Pro lepení měkkého dřeva (borovice, jedle, lípa, smrk, topol) stačí vodou ředitelná lepidla. Lepidlo naneste na lepenou stranu, obě plochy k sobě silně přitlačte. Tvrdnutí vodou ředitelného lepidla funguje na bázi odpařování vody, tedy čím dříve se voda odpaří, tím rychleji lepidlo zatuhne. Pevnost lepení nezkoušejte, aby do spáry nevnikl vzduch. Lepidlo nanášejte po celé ploše tak, aby nikde nescházelo. Případné přebytečné množství lepidla se při stisku slepovaných předmětů vytlačí, hadříkem je pak ihned setřete.

Tvrdé dřevo

Pro lepení tvrdého dřeva (dub, jasan, jilm, ořech, akát, habr, tis) použijte silnější stisk a svorky. Tvrdé dřevo není tak pórovité a má hustší vlákna, vodou ředitelné lepidlo se proto pomaleji vytvrzuje.

Disperzní lepidlo (Herkules)

Jde o bílou tekutinu, která po zaschnutí zprůhlední. Používá se na dřevo, papír, ale i nábytek. Po aplikaci se nechá zavadnout nebo se může ihned přiložit a aspoň 15 minut zafixovat. U dřeva nechte fixovat klidně i hodinu.

Kontaktní chloroprenová lepidla

Jde například o Chemoprén. Tato lepidla jsou určena na pevné i pružné spoje různých povrchů. Lepí dřevo, kůži, textil, plasty (mimo měkčených plastů a polystyrenů). Pro jeho aplikaci naneste lepidlo na obě plochy, hmotu nechte trochu zavadnout a předměty k sobě přitlačte.

Polyuretanová lepidla (jednosložková i dvousložková)

Používají se tam, kde očekáváme pohyb lepených předmětů, třeba u dřevěných podlah nebo parket. Lepidla jsou totiž pružná a mají schopnost vyplňovat milimetrové nerovnosti. Dvousložková lepidla se používají  tam, kde je třeba velmi pevně spojit malé plochy, například v modelářství.

 Univerzální montážní lepidlo (tekuté hřebíky)

Prodávají se v kartuších do tlakových pistolí. Jsou vhodné pro použití pevného spoje bez vrtání, jako je přilepení prahů k podlaze. Lepidlo se nanese na jeden z povrchů  v tečkách nebo pruzích a předměty se pak k sobě krátce přitisknou. Poté se odtrhnou, lepidlo se nechá zavadnout a poté se opět přitiskne a přifixuje. Drží to jako čert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47