Posviťte si na žebříky, ať vyberete ten správný

 Dílna 
19. května 2017 17:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žebřík se hodí k domu i do bytu. Jen je třeba vybrat ten správný typ. Shutterstock
Žebříků existuje celá spousta typů a je fajn se v nich umět dobře orientovat. Jen tak vyberete ten správný! Na různé činnosti se totiž hodí různé typy žebříků.

Žebřík oceníte při jakékoliv práci na zahradě nebo kolem domu. V bytě zase upřednostníte štafle nebo malé schůdky, díky kterým snadno vyměníte žárovku nebo pověsíte záclony.

Dříve se vyráběly jen dřevěné žebříky. Dnes si už můžete pořídit i hliníkové, ocelové nebo laminátové.

Laminátové žebříky

Mají tu výhodu, že jsou nevodivé, proto jsou vhodné všude tam, kde budete pracovat poblíž elektrického vedení.

Hliníkové žebříky

Vynikají velmi nízkou hmotností a dlouhou životností. Jsou vhodné pro řemeslné práce i do obyčejné domácnosti.

Dřevěné žebříky

Jde o klasiku, kterou nejčastěji využívají chataři a zahrádkáři.

Pokud si chcete nějaký žebřík domů pořídit, je dobré si dopředu ujasnit, jaký typ potřebujete a hlavně pro jaké využití.

Jednoduché žebříky

Jedná se o klasický rovný žebřík s pevnou délkou. Své využití najde tam, kde ho lze zapřít. Je vhodný k česání ovoce ze stromů či k vylezení na střechu domu.

Žebříky dvoudílné

Jedná se opět o klasický rovný žebřík. Je ale složen ze dvou dílů, které lze využít buď jako dva samostatné žebřky či oba díly můžete spojit a vytvořit tak jeden žebřík o větší délce.

Dvojdílný žebřík s úpravou na štafle

Dva neoddělitelné díly žebříku lze sestavit buď do podoby jednoduchého žebře s možností prodloužení nebo do podoby štaflí.

Dvojdílný žebřík s úpravu na schody

Tento typ žebříku sestává také ze dvou částí, které od sebe nejsou oddělitelné. Můžete ho využít  buď jako jednoduchý rovný žebřík s možností vysunutí druhé části za účelem prodloužení žebříku, sestavit ho ale můžete i do podoby štaflí, u nichž lze posouvat jedno rameno tak, abyste štafle mohli stabilně postavit i na libovolné schodiště.

Třídílné žebříky

Patří k nejužívanějším, a to pro jejich univerzální využití a relativně malý rozměr ve složeném stavu. Žebřík má tři části, z nichž dvě jsou spolu pevně spojeny, třetí lze volně oddělit a využívat i jako jednoduchý žebřík. Trojdílný žebřík lze ale sestavit i do podoby štaflí, štaflí s výsuvným ramenem či do podoby jednoduchého žebříku složeného ze tří částí, čímž vytvoříte skutečně dlouhý žebřík.

Jednostranné schůdky ve tvaru A

S možností namontování odkládací plochy jsou vhodné především do domácnosti. Odkládací plochu využíjí hospodyňky hlavně při úklidu.

Dvoustranné schůdky

Mají vyšší stabilitu než shůdky jednostranné. Lze je využít při drobných domácích pracích a můžete je považovat i za částečnou náhradu štaflí.

Pracovní plošina

Výborně poslouží řemeslníkům i těm, kteří opravují vlastní dům. Umožní pohodlnou práci do výšky 3,5 metru. Výhodou je, že součástí plošiny je i žebřík. Práci navíc usnadňuje jednoduchá montáž i snadný přesun plošiny na jiné místo.

Teleskopický žebřík a štafle

Využijete je tam, kde máte trable s místem. Ve složeném stavu se snadno vejdou do skříně či místnosti a můžete je bezpečně převézt i na střeše auta.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47