Přichází sezona šípků. Vyrobte si šípkový olej, ocet nebo zavařeninu

 Dílna 
04. září 2018 15:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šípky lze zpracovat i netradičně Shutterstock
Červené šípky jsou nabité vitaminy a můžete z nich připravit řadu skvělých výrobků, které poslouží nejen vašemu zdraví, ale i pleti. Stačí si venku nasbírat "materiál" a pustit se do díla.

Šípky obvykle dozrávají v srpnu či září, záleží, kde rostou. Ideální čas na jejich sběr je většinou na konci září či na začátku října. Ke sběru za účelem sušení nejsou vhodné jen šípky, které už přešly mrazem. Rozhodně se ale vyplatí si nějaký čas vyšetřit a vyrazit si tuto vitaminovou bombu nasbírat. O tom, jak šípky sušit a kdy je sbírat, jsme psali zde.

Léčivé účinky

Šípky obsahují velké množství vitaminu C, vitaminy B, karoten, pektiny, třísloviny a organické kyseliny. Jsou výborné při léčbě i prevenci rýmy, kašle, horečky, nachlazení, chřipky. Zároveň jsou vynikajícím podpůrným prostředkem při onemocněních cév, srdce, rekonvalescenci, celkové únavě i střevních potížích.

Notoricky známý je šípkový čaj, ale to rozhodně není jediný způsob, jak lze rudý poklad podzimu zpracovat. Vyzkoušejte i méně známé možnosti.

Šípková zavařenina

Šípkovou zavařeninu si zamilujete. Skvěle se hodí jako základ omáček pod divočinu nebo jen tak, jako marmeláda na chleba. Výtečná je i na lineckém cukroví.

Ingredience

  • 1 kg šípků, zbavených stopek a bubáků, přepůlených
  • 1 kg krupicového cukru (nemusíte spotřebovat)
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup

Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků.

Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Šípkový ocet

Šípkový oet je výborný k dochucení zeleninových nebo i ovocných salátů. Šípky v kombinaci s jablečným octem mají výživné, ale i detoxikační působení, povzbuzují trávení i metabolismus, takže jsou výborným podpůrným prostředkem při všech očistných a redukčních kúrách.

Ingredience

  • 4 lžíce čerstvých nasekaných šípků
  • 0,5 litru kvalitního jablečného octa

Postup

Šípky vložte do láhve se širokým hrdlem, zalijte octem, zašroubujte a nechte 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přeceďte (přes jemné sítko či plátýnko, abyste odstranili jemné chloupky), ocet nalijte do skleněné láhve, zazátkujte a uschovejte v chladničce.

Šípkový olej

Šípkový olej povzbuzuje trávení a střevní peristaltiku. Má ale uplatnění i v kosmetice - je totiž vynikající na pleť.

Ingredience

  • 4 lžíce nasekaných šípků
  • 0,5 litru panenského olivového oleje

Postup

Ze šípků nejprve odstraňte jadérka a chloupky. Kousky šípků potom zalijte olivovým olejem (musí být úplně ponořené) a vše nechte 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepávejte. Po uplynutí této doby přeceďte, plody řádně vymačkejte, nalejte do sklenice a uschovejte v lednici. Olej užívejte 1× denně 1 lžičku.

Šípkové víno

Šípkové víno má příjemnou kořeněnou chuť a nejlépe chutná právě na podzim.

Ingredience

  • 3 lžíce nasekaných čerstvých šípků
  • 0,5 l kvalitního červeného vína
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce 60% lihu či ovocné pálenky
  • špetku skořice
  • 3 tlučené hřebíčky
  • 1 tlučený badyán

Postup

Šípky smíchejte s ostatními ingrediencemi a vše nechte 14 dní odpočívat. Nesmíte zapomenout denně protřepávat. Poté přeceďte a užívejte denně po štamprli. Víno skladujte v ledničce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod