Vyrobte si originální šachový stolek i figurky

 Dílna 
10. listopadu 2019 15:48 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šachový stolek může vypadat i velmi nezvykle Pixabay
Současná doba tlačí člověka ke stále větším a větším výkonům. Výroba domácího šachového stolku a společná hra může vnést do života ztracenou pohodu. Máme dobrou inspiraci.

Šachová hra je tu s námi již zhruba 1 500 let. První dochované figurky pak máme z Persie ze 7. století. Od roku 1851 jsou šachy též sportovní aktivitou. Jestli chcete na tuto tradici navázat, můžete se nechat inspirovat k výrobě originálního šachového stolku.

Nápady na jednoduché řešení

Je několik možností, jak šachový stolek vyrobit. Důvodem k domácí výrobě může být i to, že koupený stolek vyjde na více než pět tisíc. Přitom nejjednodušší možností je prosté nalepení šachovnice na stoleček vhodného rozměru. Pokud byste chtěli být dokonalejší, můžete do desky stolku vyfrézovat plochu šachovnice a teprve tam hrací desku vložit. U papírové hrací plochy ovšem nebude taková trvanlivost, a to přesto, že povrch ošetříte vhodným průhledným lakem.

Stolek z obkladů

Velmi zajímavou variantou může být stolek, který vznikne přilepením obkládaček ve tvaru čtverců. Pochopitelně musíme vybrat obkládačky dvou barev, které se nám hodí, a také vhodné velikosti. Výhodou je, že můžeme barvu povrchu stolku ladit tak, jak odpovídá našemu interiéru. Na podklad lepíme lepidlem, spáry vyplníme spárovací hmotou a kolem hrací plochy umístíme lišty tak, aby vše bylo v jedné rovině.

Výroba šachových figurek

Záleží samozřejmě na tom, jaké figurky si chcete zhotovit. Je jasné, že zdatní řezbáři se pustí do výroby překrásných vyřezávaných kousků, ale máte-li stolek trochu větší a chcete zapojit do tvorby i děti, můžete udělat klidně šachové figurky třeba z kaštanů, nebo můžete použít různé dřevěné odřezky, které vhodným způsobem upravíte a domalujete. Důležité je, aby byla podoba zřetelná pro všechny hráče. Šachové figurky najdete také jako předlohy pro 3D tisk. Možností je i použití figurek z papíru, sice dlouho nevydrží, ale budou vaše originální. Šachový stolek může také posloužit jako plocha pro kteroukoli deskovou hru. Inspirace můžete najít třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008