Jarní dekorace: Vyrobte si z velikonočního osení netradiční zelené hlavy

 Dílna 
03. dubna 2019 11:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Takové krásné zelené hlavy mohou za pár týdnů zdobit i vaši domácnost Pinterest
Osení je tradiční velikonoční travinou, která zkrášlí české byty a domy. Správnou dobou pro výsev je 10 – 14 dnů před svátky, ale klidně můžete i dříve. Budete tak mít doma krásnou jarní dekoraci, která vám ozdobí parapet či stůl. Navíc do této práce můžete zapojit i své děti.

Velikonoční osení je oblíbenou jarní dekorací. Zkuste si jej letos zasít trochu netradičně. Vytvořte si zelenou hlavu.

Vhodné osivo

V první řadě se vydejte do obchodu pro semena. Pro jarní osení je nejvhodnější pšenice, ječmen, travní osivo nebo řeřicha. Velmi zajímavě ale působí například taková čočka. 

Dále si připravte

  • piliny (kokosové vlákno, zeminu)
  • osivo 
  • silonové ponožky nebo punčocháče
  • hlubší misku nebo hrnek
  • tavnou pistoli
  • provázek
  • drobné korálky, knoflíky a další dekorace k dotvoření obličeje

Vlastní substrát

Nejprve si namíchejte vhodný substrát. Pokud byste dali do punčochy pouze hlínu, pak počítejte s tím, že vám při zalévání poteče do misky špinavá voda. Proto je dobré, pokud si smícháte piliny či kokosové vlákno s trochou zeminy. Hotový substrát trochu navlhčete, aby se vám s ním lépe pracovalo.

Vytvarujte hlavu

Punčochu natáhněte přes hrnek nebo misku. Díky tomu se vám bude lépe plnit. Dovnitř dejte nejprve semena, a ty zasypejte substrátem. Konec pak svažte a postavte punčochu semeny nahoru. Dotvarujte požadovaný vzhled obličeje. Chcete-li mu udělat nos, vezměte trochu zeminy i s punčochou, povytáhněte ji a zavažte provázkem.

Obličej dle fantazie

Teď už bude záležet jenom na vaší fantazii, jakým způsobem hlavu dozdobíte. Oči můžete udělat například z barevných knoflíků či korálků. Stejně dobře poslouží i starý pěnový tácek, z něhož můžete vystřihnout pusu, oči či uši a domalovat vše fixami. 

Nakrátko nebo s culíky?

Hotový výrobek posaďte do misky nebo květinového truhlíku, který si rovněž můžete dozdobit podle fantazie, třeba pomocí ubrouskové metody, o které jsme psali zde. Osivo  pravidelně zalévejte, ale ne příliš, aby semena neplesnivěla. Jakmile vyrostou zelené "vlásky", můžete hlavě přidělat třeba mašli, udělat jí copánky nebo zajímavý sestřih.

Tip na závěr

Velikonoční osení bude stejně dobře vypadat v PET lahvi. Stačí ji seříznout do požadované výšky, ozdobit ji podle fantazie a dovnitř dát zeminu a osivo. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008