Rozbily se vám žaluzie? Do těchto oprav se můžete pustit sami

 Dílna 
20. června 2019 17:45 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Některé problémy opravíte za pár minu Shutterstock
Pokazily se vám žaluzie a chystáte se na pomoc volat odborníka? Nemusíte, do některých oprav se zkuste pustit sami. Přetržený ovládací řetízek nebo prasklou silonovou strunu opravíte za pár minut.

Nejčastěji se setkáte s problémem v podobě přetrženého ovládacího řetízku. Na opravu nutně nemusíte volat odborníka, do práce se klidně pusťte sami. Zadostiučiněním pro vás bude nějaká ta ušetřená koruna i dobrý pocit z odvedené práce. Než se pustíte do opravy, zajděte do obchodu a sežeňte nový řetízek. Většinou narazíte na bílý kuličkový řetízek pro ovládání horizontálních žaluzií se standardním průměrem 3,2 milimetru. Za nákup rozhodně nesáhnete hluboko do peněženky, vyjde vás totiž maximálně na
dvacet korun.

Nevyhnutelné demontování

Nyní přichází na řadu demontování žaluzií. Ze zasklívací lišty vytáhněte napínací kolíky vodícího silonu, odstraňte boční krytky horního profilu a lamely ze stažené polohy rukou zvedněte nahoru a držte u horního profilu. Odšroubujte vruty, které drží žaluzii k okennímu rámu. Vysazené žaluzie si položte na rovnou podložku a pusťte se do opravy řetízku.

Ze všeho nejdříve sjeďte žaluzií do spodní polohy a ručně vytáhněte lamely za spodní lištu do horní polohy. Nyní z krytu vytáhněte základní desku a pomocí šroubováku vyjměte přetržený řetízek a ozubené kolečko. Řetízek vyhoďte do koše a ozubené kolečko nasuňte zpět. Nový řetízek nasaďte tak, aby byla spojka na venkovní straně, k tomu vám pomůže šroubovák. Základní desku nasaďte do krytu a vyzkoušejte funkčnost žaluzií. Pokud je vše v pořádku, přimontujte žaluzie zpět na okno. Jak vyčistit celý dům pomocí jablečného octa, jsme psali zde.

Porouchané vedení

Vypovědět službu v parných dnech může také vedení žaluzie. Opět musíte žaluzii demontovat, prasklou silonovou strunu odjistit a vytáhnout. Potm nový vodící silon, který seženete za pár korun, navléct odspodu postupně každou lamelou. Závěrem je nutné na spodek navléct napínací kolíček, žaluzii přimontovat zpět na okno, silon napnout a zajistit plastovým uzávěrem. Zbývá jen nasadit boční kryt a žaluzie jsou jako nové.

Volání odborníka se rozhodně nevyhnete v případě, že se vám polámaly lamely. Ať už se pokazila jedna nebo několik, sami to ani nezkoušejte opravit. Jednotlivé lamely totiž nejsou na prodej. Jedinou možností je výroba zcela nové žaluzie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod