Nabrousit doma tupé nože můžete několika způsoby

 Dílna 
12. ledna 2020 13:59 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Ostřit nože doma lze několika způsoby Depositphotos
Tupé nože v kuchyni jsou nejen nepraktické, ale mnohy mohou být i nebezpečné. Pokud je nechcete pravidelně nosit k odborníkovi, můžete si je nabrousit sami doma. Jde to hned několika způsoby.

Nože z uhlíkové oceli se otupí oproti těm nerezovým opravdu docela rychle, a vyžadují tak pravidelné broušení. K tomu můžeme použít hned několik ostřících nástrojů. Nejčastěji jde o ruční ostřič, ocílku, elektrický ostřič, nebo olejový brousek či jemný obtahovací kámen. Všechny tyto ostřiče jsou snadno k dostání v běžných obchodech.

Ruční ostřič

Nejčastěji užívaným brouskem je určitě ruční ostřič. Nevyžaduje prakticky žádnou zručnost, čepel nože pohodlně zasunete do ostřící drážky, nožem přejdete 4 – 5krát oběma směry a za chvíli máte opět perfektně ostrý nůž.

Obtahovací kámen

Tato rovněž poměrně rozšířená ostřící metoda už vyžaduje určitou zručnost. Při špatné manipulaci se můžete zranit. Obtahovací kámen táhněte kolmo po ostří nože z obou stran. Opakujte to do té doby, než bude váš nůž nabroušený podle vašich představ.

Olejová bruska

Zní to jako důležité vybavení každé velké dílny, ve skutečnosti jde ale o malý brusný nástroj, který si snadno položíte třeba na kuchyňskou linku. Před použitím brousek nezapomeňte slabě naolejovat. Táhněte jednou stranou čepele nože po brousku směrem od sebe, pak nůž otočte a táhněte zase k sobě. Celý proces opakujte do té doby, než bude váš nůž správně ostrý. 

Ocílka

Tento způsob domácího broušení nožů je určitě nejnebezpečnější. Nůž proto pečlivě umístěte na ocílku poblíž držadel. Ta se musí křižovat v pravém úhlu s ostřím od nás. Odklon čepele od ocílky udržujte v rozmezí 20 - 30 stupňů. Takto nožem přejíždějte přes ocílku po jedné a pak po druhé straně.

Nezapomeňte, že pokud máte doma nože s pilovým ostřím, musíte na jejich broušení používat pouze speciální nástroje, určené pro tento typ. Jinak byste si nože prakticky úplně zničili. Dále čtěte: Zrecyklujte starou gramofonovou desku. Vyrobte z ní stylovou retro mísu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve