Lesní jahody lze pěstovat i na balkoně. V kvalitní půdě s mírně kyselým pH vám porostou dokonce lépe než v záhonu

 Zahrada 
11. srpna 2022 12:57 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lesní jahody mají výjimečnou chuť Depositphotos
Lesní jahody jsou svou sladkou chutí oblíbené nejen u malých dětí. Většinou je však najdeme pouze na lesních pěšinkách, kde jich roste jen skromné množství a chuť na ně tak prakticky nikdy plně neuspokojíme. Přitom je lze celkem snadno pěstovat, a to i v případě, že nemáte zahradu.

Pěstování jahod na našich zahradách není nic neobyčejného. Většinou však do svých záhonků vysazujeme jahodníky velkoplodé, které musíme chránit před nenechavými slimáky, aby nám zbylo alespoň pár kousků na koláč. Přitom pěstování lesních jahod není o nic složitější, ba dokonce by se dalo tvrdit, že je pěstování jednodušší. Když je totiž budete pěstovat na balkóně, porostou vám krásně, a navíc se jich slimáci ani nedotknou.

Lesní jahůdky patří svými rozměry spíš mezi drobnější ovoce, ovšem to je jejich jediná nevýhoda. Chuťově totiž strčí do kapsy jakoukoliv velkoplodou odrůdu a navíc má rostlinka i jiná pozitiva. Tím hlavním je skutečnost, že má schopnost se poměrně rychle a snadno rozšiřovat do okolí, jelikož vytváří velké množství oddenků, a tudíž se množí prakticky bez vašeho zásahu.

Bez čeho se neobejdou

Jahody jsou na pěstování nenáročné, ovšem pouze pokud jim nabídnete kvalitní humózní a propustnou půdu, která má mírně kyselé pH. Pak už nezáleží na tom, zda je máte na plném slunci nebo v polostínu. Čím ale dopřejete jahodám více slunce, tím sladšími plody vás odmění. A jestli něco lesní jahody opravdu nesnáší, pak je to přeschnutí. Mají totiž velice mělký kořenový systém, proto si dejte pozor, abyste je zásobili dostatečným, ale hlavně pravidelným, množstvím vody. Přeschnutí poznáte jednoduše. Rostlina svěsí listy a sníží nasazování květů, čímž klesne i úroda.

Jak na balkonové pěstování

V květináči vám mohou rostlinky přeschnout mnohem rychleji než volně v půdě. Nemají totiž možnost nasát si vodu z nižších vrstev půdy a jsou tak odkázány pouze na vás. Abyste lesní jahody uchránili před nadměrnou ztrátou vlhkosti, uděláte dobře, když substrát v nádobě či květináči pokryjete nějakým mulčem - například posekanou trávou či kompostem. Později se hodí i sláma či dřevitá vlna, která navíc zabrání kontaktu plodů s půdou, který může vést i k zahnívání plodů.

Zásobte je živinami

Lesní jahody plodí prakticky celou sezónu, proto je potřeba dopřávat jim čas od času i nějaké ty živiny navíc. Bez pravidelného hnojení se tudíž neobejdou. Nejvhodnější je použití organických hnojiv, jako je humát nebo biohumus, ale i čedičový prach, zákvas z kopřiv či slepičí trus, který se prodává i v tekuté formě jako hnojivo.

Na zimu do tepla

Pokud pěstujete lesní jahody v záhonu, bez problému přežijí i tužší zimní mrazy. Na balkoně v květináči však zimu tak dobře nesnášejí a nemusely by vám do jara vydržet. Pokud máte možnost, zakopejte květináče na zimu do země. Jestliže tuto možnost nemáte, zakryjte jahodníky nějakým izolačním materiálem, jako je například juta, a zalévejte je, dokud nepřijdou první mrazy.

Po dvou letech na záhon

Po nějaké době však začne být pěstování lesních jahod v květináči nevýnosné, jelikož rostliny přestanou prospívat. Vypěstujte si proto z odnoží nové sazeničky a staré rostliny zasaďte do země. Pokud nemáte vlastní zahradu, zasaďte je třeba do lesa nebo před dům. Sázejte je ale podobně hluboko, jako byly v květináči. Příliš hluboké zasazení by mohlo znamenat postupné uhnívání rostlinky, ale naopak zasazení příliš mělce může vést k uschnutí.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: balconyboss.com, farmersalmanac.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47