Čtyřkolku nemusíte mít jen pro zábavu, zastane hodně práce i na zahradě

 Zahrada 
08. listopadu 2018 08:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čtyřkolka se na zahradě neztratí Internet
Když se řekne čtyřkolka, většině lidí se vybaví šílenci, kteří se na těchto strojích řítí po lese nebo po louce. Jenže čtyřkolka může mít i velmi praktické využití třeba na zahradě.

Čtyřkolky jsou dnes k dostání i v AKU verzi, takže své okolí ani nemusíte obtěžovat hlukem spalovacích motorů. Provoz těchto strojů je tichý a absolutně bez emisí, což je pro práci na zahradě naprosto ideální.

Obzvláště na velké zahradě je akumulátorová čtyřkolka k nezaplacení. Pomocí ní můžete odvézt třeba hromady listí nebo dřevěné větve po ořezu stromů. A pokud máte například dřevo na otop uskladněné dále od domu, i v závějích si pro něj s čtyřkolkou snadno dojedete.

Akumulátorové čtyřkolky

Oproti běžným motorovým čtyřkolkám mají právě ty akumulátorové několik zásadních výhod: Především je to levný provoz a jednoduchá údržba. Elektromotor je prakticky bezúdržbový. Cena za ujetý kilometr vyjde o mnoho levněji než u stejně výkonné benzínové čtyřkolky. Elektrická čtyřkolka neobtěžuje své okolí hlukem ani výfukovými zplodinami. Pokud se v neděli po obědě rozhodnete zapojit čtyřkolku do práce na zahradě, soused si toho ani nevšimne.

Pracovní čtyřkolky

Pracovní čtyřkolky mohou díky robustní konstrukci, vysokému výkonu a zejména rozmanitému příslušenství sloužit jako varianta zahradního či farmářského traktoru nebo malého terénního vozu. O zahradních traktorech jsme více psali zde. Vzhledem k síle a schopnosti pohybovat se i v mimořádně náročném, kopcovitém a bahnitém terénu lze čtyřkolky využívat jako pracovní vozidlo nejen ke svážení trávy či dřeva, dopravě těžkých nákladů na nepřístupná místa, manipulaci se stavebním materiálem, ale také například k odhrabávání sněhu. Je ale nutné vybírat mezi stroji, které mohou extrémní zatížení zvládnout a které jsou stavěny na skutečnou práci. 

Kardanový náhon

Pracovní čtyřkolky jsou k dostání s pohonem 2 x 4 i 4 x 4. Pokud ale víte, že budete potřebovat opravdu silný stroj, je druhá varianta rozhodně lepší. A pokud si pořídíte čtyřkolku s kardanovým náhonem, sice za ni zaplatíte více než za řetězový náhon, ale můžete si být jisti, že vaše vozidlo zvládne i opravdu těžkou ráci. Tyto stroje jsou určeny pro pracovní nasazení a zvládnou i velmi náročný terén. A vzhledem k předpokládanému využití pro práci jsou kompatibilní i s rozsáhlým příslušenstvím, mezi které patří sněhové radlice, rozmetadla, postřikovače, sněhové frézy, sekačky či mulčovače. U těchto strojů lze ovšem odpojit pohon předních kol, takže po práci může následovat i trocha zábavy ze svižné jízdy.

Užitkové čtyřkolky jsou vyšší a robustnější, mají dokonalé krytí proti blátu a vodě, vpředu a vzadu najdete ocelové nebo plastové rámy sloužící jako nosiče zavazadel a nástaveb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít