Pár skvělých nápadů, jak šikovně využít zbytky z kuchyně

 Dům 
05. ledna 2018 11:54 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Odpad z kuchyně se dá využít mnoha způsoby Shutterstock
Každá hospodyňka ví, o čem je řeč. Zbytků v kuchyni je opravdu hodně a na smětišti nebo v toaletní míse často končí velké množství potravin, přitom zcela zbytečně. I zkažené méko, hnědý banán, skořápky z vajec nebo jablečné ohryzky lze totiž ještě využít.

Pokud se naučíte recyklovat odpadky, může vás to těšit hned z několika důvodů. Jednak je tento přístup ekologický, ale zároveň taky ekonomický. A navíc z odpadků ještě budete mít velký užitek.

Banány

Nakoupili jste moc banánů a nestačili jste je sníst? Mnoho lidí toto chutné ovoce vyhazuje do koše okamžitě, jakmile jeho slupku pokryjí nevzhledné hnědé skvrny nebo v horším případě zcela zhnědnou. Přitom právě tyto banány se skvěle hodí na banánový koláč nebo banánovou bábovku. Pusťte se do pečení a celá rodina se bude olizovat až za ušima. Recept na lahodný banánový chlebíček bez lepku a laktózy naleznete zde.

Banánová slupka

Ani banánové slupky nemusíte hned házet do koše, i ty totiž najdou v každé domácnosti široké využití.

Slouží jako odpuzovač mšic ve vaší zahradě. Stačí u kořenů rostliny zakopat několik slupek a mšice si pobyt na kytkách rychle rozmyslí.

Do konve na zalévání přidávejte banánové slupky, vždy nechte vodu alespoň den odstát. Dodá vašim rostlinám spoustu potřebných živin, především minerálů a stopových prvků.

Přebytečné slupky přidávejte do kompostu, rychle se rozkládají a poslouží podobně jako voda na zalévání. Dodají do kompostu důležité živiny.

Krásně lesklých listů na pokojových rostlinách docílíte, když je přeleštíte banánovou slupkou. Zbavíte je prachu a budou vypadat jako nalakované.

Skvěle také leští lesklé kožené boty. Vnitřní stranou banánové slupky si krásně obuv vyleštíte. Několikrát botu přetřete a pak doleštěte měkkým suchým hadříkem. Budete překvapeni, jak se vám bude obuv lesknout.

Skořápky z vajec

Skořápky z vajec mají opravdu hodně široké využití. Pomohou vám například vybělit prádlo. Nadrťte si pár skořápek a nasypejte je do malého sáčku, nejlépe z mušelínu (nebo jiné tenké, ale hustě tkané látky), a ten vhoďte do pračky. Skořápky mají schopnost absorbovat špínu a vaše zašedlé prádlo tak bude opět zářivě bílé.

Vysušené vaječné skořápky rmůžete také rozdrtit a použít na záhonech proti slimákům. Hrst nadrcených skořápek můžete rovněž nasypat na záhon do díry dříve, než do ní zasadíte rajčata. Budou sloužit jako cenný zdroj vápníku. Jeho nedostatek může vést k hnilobě květů. Můžete se pak těšit na bohatší úrodu rajčat.

Skořápky také pomohou odstranit usazeniny ze dna úzkých váz nebo remosek. Nadrcené skořápky nasypejte do vázy či remosky, zalijte je citronovou šťávou a nechte je v ní několik dní. Příležitostně s nimi zakružte. Kyselina obsažená v citronové šťávě nádobu odmastí, zatímco ostré kousky skořápek "oškrábou" špínu ze dna i stěn. Obsah vázy potom vylijte do záchodu, vázu nebo remosku omyjte teplou mýdlovou vodou a nechte uschnout. Více o využití skořápek z vajec jsme psali v našem článku zde.

Zkyslé mléko

Zkyslo vám v lednici mléko? Tak tentokrát ho nevylévejte! Lze z něj totiž vyrobit výtečný domácí tvaroh.

Zkyslé mléko zahřejte za občasného míchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40 °C, na tvrdý na strouhání 60 °C). Sražení mléka můžete ještě podpořit přidáním chlebové kůrky. Sražený tvaroh nechte ustát, sítko vyložte čtvercem z řídké látky, hmotu do něj nalijte a nechte vykapat syrovátku.

Zbytky z jablek

Někdo si rád pochutnává na jablkách a každou chvíli tak vyhazuje do koše ohryzky. Z tohoto bioogického materiálu přitom můžete ještě připravit drahcennou potravinu. Ohryzky si nakrájejte na kousky, zalijte obyčejným octem a nechte kvasit. Po vykvašení máte krásně voňavý jablečný ocet.

Ani jablečné slupky nepatří do koše. Pečlivě je usušte a poté si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky také krásně odstraňují kruhy pod očima. Stačí na pět minut dát pod oči, poté odstranit, pokožku umýt čistou vodou a namazat krémem.

Sladké limonády

Připravili jste třeba pro návštěvu sladké sycené limonády, ale vaši hosté je nestačili vypít a teď z nich už vyprchaly bublinky? Každý moc dobře ví, že taková limonáda už moc chutná není. Není třeba ji ale hned vylít do dřezu. Vyrobte z ní miniaturní osvěžující nanuky.

Stačí limonádu nalít do formiček na led, vložit do každé "kostičky" párátko a celé to opatrně dát na pár hodin do mrazáku. Po malých nanucích se jen zapráší. Pokud máte raději čokoládovou zmzlinu, zkuste tři úžasné recepty na domácí zmrzlinu z Nutelly

Zvlhlé chipsy

Mnohdy se stává, že když si večer otevřete sáček chipsů a nestihnete ho celý sníst, ráno už jsou brambůrky tak zvlhlé a gumové, že jsou zralé tak maximálně na vyhození do odpadkového koše.

Existuje přitom snadné řešení, jak zvlhlé brambůrky opět proměnit v křupavou pochoutku. Stačí chipsy dát do mikrovlnné trouby a na plný výkon je tam nechat deset vteřin. Budou zase nádherně křupavé.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?