Máte velkou úrodu rajčat? Usušte je! Poradíme vám, jak na to

 Dům 
06. září 2017 07:46 / Natálie Nová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sušená rajčata patří k nejchutnějším pamlskům ze Sředomoří. Internet
Jestliže máte zrovna velký nadbytek rajských a nevíte co s nimi, nejlepší způsob, jak je využít, bude vysušit je.

Potřebujete:

rajčata, sůl, olej (slunečnicový nebo olivový)
Dle chuti: oregano, bazalku, česnek, kapary

Postup:

Rajčata omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka (pokud používáte cherry rajčátka, odstraňovat je nemusíte). Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osušte papírovou utěrkou a osolte.

Pečte 4–8 hodin při 90–110 °C, až jsou rajčata zvrásněná a vysušená jako rozinky. Zde nejvíce záleží na typu trouby (pokud má vaše trouba funkci ventilace vzduchu, zapněte ji), a především na velikosti rajčat.

Usušená rajčata nechte vychladnout, přendejte do vysterilované lahve, podle chuti proložte bylinkami, plátky česneku či kapary, zalejte olejem tak, aby byla rajčata ponořená, a zavíčkujte. Nechte alespoň den odležet a poté používejte do těstovin, salátů či domácích pest. Takto naložená rajčata vám v lednici vydrží i několik týdnů.

Tip: Rajčata můžete uchovávat i bez oleje, stlačená v mikrotenovém sáčku v lednici či mrazáku, ale v tom případě počítejte s kratší trvanlivostí než u těch naložených v oleji.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod