Fritovací hrnec je třeba udržovat v čistotě. Poradíme, jak rychle zatočit s mastnotou a zápachem starého oleje
Někdo nedá na řízky nebo hranolky z fritovacího hrnce dopustit. Jenže mnoha lidem se pak nechce fritézu čistit, a tak ji v nezměněné podobě využívají klidně celý rok. To je ale obrovská chyba, přepálený olej totiž zkazí chuť i nejlepším delikatesám, o negativním vlivu na vaše zdraví ani nemluvě.
Čistěte po každém použití
Pokud se naučíte fritovací hrnec čistit po každém použití, značně si tím usnadníte práci. Po každém fritování proto otřete vnější části fritézy, zamezíte tak tvoření mastného filmu. Pravidelně ve fritéze vyměňujte také olej. U moderních fritovacích hrnců už není potřeba měnit olej po každém použití. Podle výrobců lze s jednou dávkou oleje smažit až dvacetkrát, je to ale individuální. Při fritování byste ale neměli přesahovat teplotu 180 °C, při vyšší teplotě totiž dochází k degradaci oleje.
Kvalitu oleje udržíte, pokud jej po každém použití přefiltrujete přes jemné sítko od drobků a nečistot a vychladlý například v PET láhvi uskladníte v chladu v lednici.
Při každé výměně oleje vyčistěte kromě košíku, nádoby a dalších částí i filtr a topnou spirálu (pokud je přístupná).
Výměna oleje
Při výměně oleje myslete hlavně na svou bezpečnost. Vypněte fritézu a kabel odpojte ze sítě. Olej vylijte do vhodné PET láhve nebo jiné, dobře uzavíratelné nádoby. Na zlikvidování starého oleje použijte speciální popelnice či kontejnery určené přímo na olej a tuky. Přebytečný olej z vnitřku nádoby i fritovacího koše vysajte kuchyňskými papírovými utěrkami.
Usazenou mastnotu odstraňte plastovou stěrkou nebo špachtlí. Koš (u starších typů možná máte ještě pod košem kovové spodní sítko na drobky) vyjměte, propláchněte v horké vodě a následně jej ponořte do horkého roztoku vody se saponátem a nechte odmáčet cca 1 hodinu.
Vyčistěte vnitřek nádoby opět roztokem horké vody se saponátovým přípravkem a stejným způsobem vyčistěte i spodní část víka nádoby. Po odstranění mastnoty koš i nádobu důkladně opláchněte čistou vodou. Houbičkou nebo utěrkou navlhčenou saponátovým přípravkem na mytí nádobí otřete i vnější povrch fritézy.
Jak na houževnatou mastnotu
Pokud jste od někoho získali starší fritovací hrnec, který je ovšem silně zanesen starou mastnotou, nemusíte ho hned vyhazovat. A to ani ve chvíli, kdy je na vyčištění nádoby klasický saponát krátký. Vytvořte si vlastní čisticí směs. V misce smíchejte 2 kávové lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku saponátu na nádobí a 1/2 šálku octa. Směs naneste na houbičku či hadřík a vyčistěte vnitřek nádoby fritézy. Pak nádobu opláchněte pod vodou nebo ji několikrát utřete utěrkou navlhčenou v čisté vodě.
Mytí fritézy v myčce na nádobí
Pokud vlastníte fritézu s vyjímatelnou vnitřní nádobou, lze všechny odnímatelné části (vnitřní nádoba, koš, sítko) umýt v myčce na nádobí. Po osušení vraťte odnímatelné části na své místo do fritézy.
Nikdy však v myčce neumývejte ostatní části obsahující topné těleso, elektrické součástky, ovládací panel apod.
Ocet pomůže odstranit olejový zápach
O oleji je známo, že dokáže pohlcovat pachy. Této vlastnosti můžete využít i v případě fritézy, ze které se line nepříjemný olejový zápach. Nejprve fritézu vyčistěte a olej dejte stranou. Pak do fritovacího hrnce nalijte asi 1 litr octa a nechte působit přes noc. Nakonec důkladně vypláchněte čistou vodou a vysušte utěrkou.
Nezapomeňte na pachový filtr
Pokud je váš fritovací hrnec vybaven i pachovým filtrem, je třeba myslet při úržbě i na něj. Vytáhněte jej a vložte do roztoku horké vody se saponáteem na mytí nádobí a důkladně mastnotu vymyjte. Poté ho několikrát propláchněte v čisté vodě. Po vyschnutí vraťte filtr zpět do fritézy. Pokud se vám filtr nechce mýt, jednoduše jej vyměňte za nový. Pachový filtr by se měl měnit každých asi 80 hodin provozu nebo v případě, že je při fritování cítit nepříjemný zápach. O tom, na co si dát při výběru fritézy pozor, jsme psali zde.