Proč si pořídit sprchový kout? Tady jsou hlavní důvody

 Dům 
19. prosince 2018 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sprchováním můžete ušetřit Depositphotos
Sprchové kouty jsou dnes stejně oblíbené jako vany a spousta lidí je často i upřednostňuje. Jsou lepší do menších bytů, protože šetří místo. Mohou ale také šetřit vodu, a tím pádem i vaši peněženku.

Zatímco při koupání spotřebujete v průměru od 100 do 200 litrů vody, při sprchování si postačíte s menším množství. Záleží, jak dlouho se sprchujete, ale vesměs si vystačíte tak se 30 až 60 litry vody.

Kolik peněz

Pokud vezmete v potaz cenu 100 korun za kubík, protože v České republice je voda zhruba od 70 až ke 115 korunám za kubík, tedy za 1 000 litrů, tak za vanu zaplatíte zhruba 10 až 20 korun, kdežto za sprchu tři až šest korun. Když si to spočítáte každý měsíc, za sprchu rozhodně ušetříte, a to i dvojnásobně.

Aby bylo sprchování pohodlné, stačí vám k tomu sprchový kout metr na metr. Pokud v něm ale chcete mít pomůcky jako například sklopné sedátko nebo masážní panel, je lepší počítat s metrem na metr a čtvrt.

Kam s ním

U sprchového koutu musíte myslet na to, kam ho umístíte, jak bude velký, ale také na způsob otevírání dveří nebo na jejich těsnění. Podlaha musí být rovná, určitě dokončená a je také potřeba mít kolem stěny.

Většinou lidé v poslední době upřednostňují sprchové kouty s povrchovou úpravou skleněných výplní, která je odolná proti usazeninám vodního kamene, ale také železa a minerálů z vody. Navíc umožňuje snadnější čištění a údržbu.

K dostání jsou sprchové koutky ve tvaru klasického čtverce, kosočtverce nebo obdélníku v délce od 70 do 200 centimetrů a výšky od 165 do 205 centimetrů. Cenové rozpětí se nabízí od 2 000 až na více než 20 000 a dál.

Masírování zad

Pokud je vám málo klasická sprcha, dopřejte si hydromasážní panel. Nabízí masírování zad regulovatelnými tryskami nebo masážní hlavicí. Ke standardnímu vybavení panelu patří i nelámavá sprchová hadice a trysky proti zanesení vodním kamenem nebo termostatický směšovač s dětskou pojistkou, která zabraňuje opaření horkou vodou. Panel se montuje do rohu nebo na stěnu. Kombinace bočních a stropních trysek je dobrá pro hydromasážní boxy.

Můžete si ale dopřát i variabilní sprchové kouty s posuvnými dveřmi nebo velkoprostorové bezdveřové sprchy s bezpečnostním sklem se zapuštěnými otvory ve sprchových zástěnách, které nabízejí nerušené sprchování, bezpečnou instalaci i snadnou údržbu.

Bezpečnostní sklo

Existují i sprchové kouty se speciálními otočnými profily, které jsou vybavené systémem otevírání zdvihovým mechanismem. Dál najdete polorámové sprchové kouty s osmimilimetrovým bezpečnostním sklem nebo masivní rámové sprchové kouty s šestimilimetrovým bezpečnostním sklem. Polorámové sprchové kouty s kombinací bezpečnostních skel představují praktické řešení pro standardní modely i velkorozměrové sprchy. Stačí ale i klasické rámové sprchové kouty s třímilimetrovým bezpečnostním sklem.

U dveří vycházejte z toho, jaký prostor máte v koupelně. V té menší můžete ušetřit každý kousek. Praktické jsou posuvné dveře, se kterými právě ušetříte prostor. Můžete mít ale i jednokřídlé dveře, které jsou otočné. Mají však větší nárok na prostor a při otevírání nesmějí do ničeho narážet. Zvolit lze i zalamovací posuvné dveře, které se lámou do sprchového koutu, takže tam zůstává voda. O malé koupelně jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008