Provoňte si každou místnost v bytě. Zdravě a levně

 Dům 
08. prosince 2018 18:03 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Předvánoční čas by měl být plný vůní Shutterstock
Předvánoční čas je plný vůní. Někdo má rád vonné svíčky, jiný si dá raději koupenou směs do zásuvky. Provonět domov si však můžeme i zdravěji a levněji. Vyzkoušejte to podle našich rad, nebudete litovat.

Ložnice, obývák nebo koupelna? V každé místnosti máte jistě chuť na jinou vůni. Zatímco ta v ložnici by vás měla uvolnit a uspat, obýváková vůně musí přinést domácí pohodu a příjemné prostředí třeba i pro návštěvy. Poradíme vám, jak se s tím vypořádat.

Obývací pokoj

Aromatizovaná voda – jde vlastně o jakousi odlehčenou variantu difuzéru. Smíchejte 1/2 sklenky růžové vody s 1 polévkovou lžící mletého nového koření nebo mletého hřebíčku. Nechte týden uležet. Pak kápněte několik kapek na horkou pánev nebo do ohně. Při zvlášť sváteční příležitosti palte v krbu voňavé dřevo (jalovec, borovici, cedr, cypřiš, třešeň, jabloň, šeřík, modřín nebo smrk).

Ovoněné knihy – pytlíčky s hřebíčkem, svatolínou nebo skořicí položte na polici s knihami, bylinky nejen knihy provoní, ale navíc je ochrání před hmyzem.

Kuchyně

Vonná směs – 4 díly aloisie, 2 díly máty, 2 díly bobkového listu, 1 díl listů a květů vratiče obecného, 1 díl libečku, několik tlučených hřebíčků a oddenek kosatce florentského. Nasypte ji ideálně do proutěného košíku a nechejte poblíž sporáku. Směs totiž velice účinně potlačí kuchyňské pachy.

Chňapka na nádobí – buď si ušijte vlastní chňapku, nebo si nějakou kupte a na kousku ji rozpárejte. Namačkejte do ní sušené bylinky – mátu, rozmarýn nebo levanduli. Kdykoli pak chňapka přijde do styku s horkým hrncem, uvolní se jejich vůně.

Omamné pečení – během pečení vložte do trouby snítku oblíbené bylinky a její vůně vám nádherně provoní kuchyň. Vždy používejte bylinku, která ladí s tím, co právě pečete.

Ložnice

Bylinkové polštářky – buď si je ušijte, anebo si nějaký menší kupte, vytáhněte část jeho náplně a místo ní vložte sušené byliny. Pro dobrý spánek se nejvíce hodí chmel, kozlík, třezalka, meduňka nebo levandule.

Voňavá ramínka – do šatní skříně se budete těšit. A když zvolíte i správné bylinky, už nikdy tam neuvidíte jediného mola. Pořiďte si buď už vycpaná ramínka, nebo si je vyrobte sami. Dřevěné ramínko obalte molitanem a připevněte látkou. Na druhý kus látky – třeba ozdobné, nasypte sušené bylinky. Na ně pak položte ramínko a látkou s bylinkami jej obalte. Zašijte a je hotovo.

Chodba

Dekorace z bylin – překvapíte hned u vchodu. Kromě hezky nazdobené chodby to zde bude i vonět. Dekoraci z bylin si můžete nechat svázat nebo si ji snadno vyrobit sami. Třeba z usušených bylinek. Nejlépe se pro tento účel hodí mařinka vonná, levandule, mateřídouška, meduňka, myrta, pelyněk pravý, rozmarýna, yzop nebo rozchodnice růžová.

Tip na sváteční zahřívací vůni

Připravte si aromalampu nebo menší hrnec s vroucí vodou. Nakapejte sem 3 kapky pomerančového éterického oleje, 1 kapku hřebíčku a 1 kapku skořice. Směs nechte půl hodiny odpařovat. Celý byt bude provoněný nádhernou sváteční vůní. Anebo si rovnou vyrobte i pomerančový adventní věnec.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47