Nechte se inspirovat: Netradiční využití vánočního koření

 Dům 
10. prosince 2018 12:39 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Využijte vánoční koření netradičně a provoňte si jím byt Shutterstock
Jakmile jej ucítíme, okamžitě nám evokuje sváteční dny a dostane nás lépe do vánoční nálady. Tohle koření však umí mnohem víc, než nám jen přiblížit Vánoce. Zkuste jej účelově využít ve svém bytě a budete se divit, co dokáže.

Umí ochutit jídla, odbourat tuky v těle a navodit tu pravou vánoční atmosféru. Také ale umí dokonale pomoci při předvánočním úklidu či jako funkční dekorace domova. Vyzkoušejte tohle koření letos netradičně.

Hřebíček

Účinek: Éterický olej v těchto malých poupatech se jmenuje eugenol a má výrazný stimulační účinek na trávení.

Použití: Lehce pálivá chuť hřebíčku je vhodná do masových omáček.

Tip: Aby šly hřebíčky po uvaření jídla snadno zase vyjmout, vložte je do malého čajového sítka nebo do kousku gázy, kterou na konci uvážete.

Použití v bytě: Hřebíček působí v přírodní medicíně antibiotiky a dokonce umí likvidovat plísně. Ty však umí ničit i v bytě. Na místech, kde s plísní bojujete, nasypte na talířek hrst podrcených hřebíčků. Ručíme za to, že plíseň začne postupně mizet.

Vanilka

Účinek: Vždycky se řiďte podle nosu – čichání jemné vanilky tlumí mimo jiné chuť na čokoládu.

Použití: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábejte dřeň a smíchejte ji s netučným tvarohem. Budete mít výborný dezert. Vanilkovou dření můžete okořenit i sladkou polévku s těstovinami.

Tip: Vyškrábaný vanilkový lusk můžete ještě využít. Vložte jej do sklenice spolu se sypkým nebo kostkovým cukrem a dobře uzavřete. Vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr.

Použití v bytě: Nádherně provoní byt a pohltí nepříjemné pachy. Ovšem pozor – nesmíme si plést vanilku s vanilinem, který se skrývá v běžném vanilkovém cukru. Deodoračně funguje jen pravá vanilka. Pokud použijete vnitřek vanilkového lusku na pečení, samotné lusky pak rozmístěte po bytě. Účinek je okamžitý.

Skořice

Účinek: Zklidňuje žaludek a pomáhá tělu optimálně využít energii z jídla.

Použití: Ovocný salát zjemněte skořicovo-pomerančovou zálivkou. Pomerančovou šťávu smíchejte s trochou medu a skořice a nakapejte na kousky banánu, pomeranče a kiwi.

Tip: Místo mleté používejte raději celou skořici, je daleko intenzivnější.

Použití v bytě: Skořice dokáže zlikvidovat nežádoucí parazity. Pavouci, kteří se k vám na podzim nastěhovali, její pach naprosto nesnáší. A pokud máte kolem krbu dřevo, ze kterého běhají ven nepříjemní broučci, dá jim v jejich výletech zelenou. Celou skořici dejte na místa, kde se nežádoucích hostů potřebujete zbavit. Uvidíte, že to funguje dokonale.

Badyán

Účinek: Pomalé trávení uvádí opět do obrátek – anýzový olej obsažený v badyánu aktivuje látkovou výměnu.

Použití: Hvězdičkové koření chutná lehce po anýzu, nasládle a trochu hořce. Smíchané se skořicí a vanilkou krásně provoní třešňový kompot.

Tip: Obzvlášť intenzivně působí, když se ohřeje. Badyán nechte 5 minut louhovat např. v horkém čaji rooibos.

Použití v bytě: Badyánové hvězdičky si schovejte na chvíli, až budete mít doma postavený a ozdobený vánoční stromek. Z čerstvého stromu může vylézat nepříjemný hmyz. Badyán ho zastaví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008