Postarejte se o vánoční hvězdu tak, aby vám vykvetla i příští rok

 Dům 
13. prosince 2018 08:23 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční hvězdy jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc Shutterstock
Advent s sebou přináší nejen čas výzdoby domácnosti, ale také mnoho tradic, které se rodiny snaží ve větším či menším množstvím dodržovat. Jednou z nich je také prosvícení domova takzvanou vánoční hvězdou, která se stala neodmyslitelným symbolem přicházejících Vánoc.

A ačkoli jsou tyto fantastické květiny v době nákupu v plném "květu", pár týdnů po svátcích ztrácejí barevé listy a velmi těžko je za rok zase získávají. Velká část z nich je proto odsouzena k tomu, že skončí v kompostu nebo v popelnici.

Začněte ji připravovat hned

Pokud však patříte mezi ty, kteří nechtějí rostliny vyhazovat a nejsou pro vás pouze konzumním symbolem Vánoc, který si vždy před svátky za pár stokorun jednoduše pořídí, zkuste s přípravou zabarevní jejich listů hned po letošních svátcích. Základní kroky totiž nejsou nijak složité a rostlina se vám za ně odvděčí.

Světlo, ale ne slunce

Začněte tím, že po příchodu domů rostlinku dáte na místo, kde bude mít dostatek světla. Myslete však na to, že vánoční hvězda nesnáší přímé slunce a průvan, proto byste ji měli umístit tam, kde bude těchto neduhů ušetřena.

Ideální teplotou je pro ni rozmezí mezi 20 až 26 stupni Celsia. Také je dobré nestavět ji na parapet, pod kterým silně hřeje topení. Pokud však nemáte jinou možnost, postavte květináč na misku s vlhkými oblázky a čas od času celou rostlinu oroste.

Kdy s hnojením přestat

Také zálivka není nijak složitá, vánoční hvězdu stačí zalévat jednou za dva týdny. A to i poté, kdy její barevné listy opadaly a zůstala pouze zelená rostlina. Pouze v případě, že jste jí v zálivce během kvetení dopřávali hnojivo, od něj po opadání barevných listů upusťte.

Nechte ji odpočinout

Poté ji přeneste na místo, kde už není takové teplo, avšak určitě by v ní nemělo být méně než 15 stupňů Celsia. Také ji méně zalévejte, ale nikdy nenechejte hlínu vyschnout.

Na jaře, ideálně v březnu, rostlinu zastřihněte, aby mohla nabrat sílu, a umístěte ji zpět do místnosti, kde vám dělala během svátků radost. Přibližně od května jí začněte přilepšovat hnojivem pro pokojové rostliny.

Připravte ji ke květu

Na přelomu září a října jí pak začněte připravovat podmínky, aby se zase mohla na Vánoce krásně vybarvit. Nejvíce síly nabere, pokud jí umožníte, aby byla dvě třetiny dne ve tmě.

Můžete ji přiklápět například větší papírovou taškou, pod kterou se vleze i s celým květináčem, nebo jinou vychytávkou, kterou si doma vyrobíte a splní svůj účel. Pár dnů před svátky už budete moci vyhlížet poupátka, která se vám odmění nádhernými barevnými listy.

A podobnou péči potřebuje také další, tradičně sváteční květina, kterou je vánoční kaktus. Jak na to, aby vám krásně na svátky vykvetl, si můžete přečíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty