Umyvadlo může být ozdobou koupelny. Zaměřte se také na jeho umístění

 Dům 
22. února 2019 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dvojumyvadlo umožní umývat se dvěma lidem najednou Depositphotos
Hlavní věcí v koupelně je nepochybně vana nebo sprchový kout. Neméně důležité je ale umyvadlo. Musí plnit svou funkci, ale také může být ozdobou koupelny. Zaměřte se na styl, umístění, rozměry, tvar i materiál.

Tvar umyvadla slaďte s celkovým designem koupelny. Vybrat můžete hranaté umyvadlo, půlkruh, ovál, čtverec, obdelník a další. Do malých koupelen se hodí umyvadla rohová. Materiál může být kromě keramiky také sklo, kámen nebo mramor. Každý z materiálů se liší vzhledem, cenou i způsobem údržby.

Správná vzdálenost

V oblibě jsou jednoduché tvary, čisté linie, bílá sanitární keramika nebo použití drobné mozaiky nebo naopak velké obklady. Podle odborníků by mělo být před umyvadlem alespoň 80 až 90 centimetrů prostoru. Taková vzdálenost zajistí člověku pohodlí při užívání umyvadla i se zrcadlem.

Doporučená výška pro montáž umyvadla je kolem 85 centimetrů. Pokud nemáte rohové zrcadlo, nechejte po jeho stranách alespoň 10 centimetrů místo. Zapomeňte na to, že budete mít vedle něj velkou skříňku, jen by vás to omezovalo.

Rozměry často neodpovídají praktickému využití zrcadla. Proto se více zajímejte o účel než o design. Nehodí se například mělké umyvadlo, do kterého si chcete máčet obě ruce. Potom bude voda stříkat zbytečně kolem.

Typy umyvadel

Šířka běžných umyvadel dosahuje zhruba 60 centimetrů a hloubky asi 50 centimetrů. Velká umyvadla jsou široká až 100 centimterů a malá naopak 50 centimetrů. Vybírat si tedy můžete jak podle funkce, tak podle velikosti koupelny i podle toho, které se vám líbí.

Existují závěsná umyvadla, která jsou klasickým používaným řešením do malých i velkých koupelen. Zavěšují se buď na zeď, nebo zakrytým odtokem vody. Výhodou je úspora místa a tvarová různorodost. Umyvadla jsou cenově dostupná a v oblibě.

Úložný prostor

Zapuštěná umyvadla jsou zasazená přímo do koupelnové skříňky nebo desky. Jsou praktická také v tom, že se dá využít prostor pod umyvadlem. Skříňka schová napojení k odpadní trubici a poskytne úložný prostor. Umyvadla tohoto typu lze zapustit zcela, nebo jen částečně. Rozdíl je pouze ve vzhledu a velikosti úložného prostoru.

Zvolit můžete i umyvadla na desce. Díky tomu umyvadlo nic nezakrývá, a proto vyniknou všechny jeho linie. V tomto případě je proto naprosto důležitý vzhled, protože umyvadlo bude dominantním prvkem.

Do malých koupelen je ideálním řešením miniumyvadlo. Menší hloubka znamená více volného prostoru v koupelně. Ve velkých koupelnách je oblíbenou a žádanou volbou dvojumyvadlo, takže se v jednu chvíli mohou umývat dva lidé. Jak vybrat vanu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve