Proč jsou vysoké stropy naprosto přeceňované

 Dům 
19. února 2019 14:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne vždy je byt s vysokými stropy výhrou Depositphotos
Není těžké odhadnout, proč jsou byty s vysokými stropy tolik žádané. Protože se často nacházejí v předválečných domovech, působí historicky a evokují dojem majestátnosti. To ale není všechno. Způsobují i spoustu nevýhod.

Díky vysokým stropům prostor vypadá větší, než ve skutečnosti je, což je šikovný trik obzvláště v malých bytech. Taková výška ale často přichází s neočekávanými nepříjemnostmi. Zde je několik důvodů, proč je tato architektonická zvláštnost svým majitelům nakonec na obtíž.

Teplo

Protože teplo stoupá vzhůru, pod vysokým stropem může být značně chladno. Když se to budete snažit vykompenzovat, účet za topení se může výrazně prodražit. To je dobré mít na paměti před tím, než se do bytu s vysokými stropy nastěhujete.

Hluk

Velký, prázdný prostor vytváří ozvěnu a odráží zvuky jak z našeho bytu, tak od sousedů, po celé domácnosti. To může způsobit bolení hlavy každému, kdo se snaží soustředit, spát nebo si jen obecně užít trochu klidu. Tento aspekt byste měli zvážit obzvláště pokud hrajete na nějaký hudební nástroj.

Údržba

Stropy praskají. Tak jako jakákoliv jiná stěna potřebují opravy a čerstvé nátěry barvy. To může být problém, když je strop dvakrát tak vysoký než nejvyšší člen domácnosti. Starší domy navíc mívají ozdobné římsy, které se špatně čistí kdekoliv, obzvláště ve třech metrech a výše.

Na vyměnění žárovky pravděpodobně budete potřebovat speciální extra vysoký žebřík. Potom se budete potýkat s dalším problémem, kam tuto těžko skladnou pomůcku uložit. Co teprve, když se vám na stropě objeví plíseň?

Cena

Kromě vysoké ceny vytápění jsou domy s vysokými stropy všeobecně dražší. I když technicky nedělají celý prostor větší, samotná iluze, kterou vytvářejí, stačí k tomu, aby jejich cena na trhu byla větší. Vysoké stropy mohou přidat deset až patnáct procent k ceně celého bytu, což je docela dost za prostor, který nelze téměř nijak využít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve