Řešíte venkovní schody? Musí ladit s domem!

 Dům 
31. srpna 2017 12:13 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Schody musí být bezpečné a pohodlné! internet
Když stavíte dům, chcete mít hezkou barvu, krásné dveře a nejlepší interiér! Lidé už však tolik nedbají na schody ke vstupním dveřím, které jsou cestou do vašeho ráje! Pokud se k vám musí vystoupat po několika stupíncích, dejte si záležet na jejich vzhledu i bezpečnosti!

Venkovní schody jsou funkční, ale i designový prvek stavby. Proto na ně nesmíte zapomenout, ale naopak myslete na to, že mají být skvělým doplňkem stavby a její architektury! Důležitá je samozřejmě povaha a velikost místa, kde schody budou.

Široké schodiště logicky vyberete tam, kde je více místa. Kde je ho méně, tam se vejde spíše schodiště užší nebo točité. Často využívané schody musí být bezpečné a pohodlné. U plných schodů je vhodnější zdrsnělý povrch, protiskluzové zarážky nebo výčnělky a frézované drážky u hran nášlapů.

Pohodlné schody mají výšku stupně od 15 do 18 centimetrů. Šířka pak vychází kolem 30 centimetrů. Šířka schodišťového ramene se odvozuje od volného průchodu pro dospělého člověka, což je 60 centimetrů.

Výběr schodiště ovlivňují i povětrnostní vlivy. Schodiště lze skrýt pod zastřešením domu, které může být ale jen částečné. Pokud u vás často prší nebo sněží, volte schody s děrovanými nášlapy nebo jemnými mřížkami, přes které se voda i sníh dostane pryč.

Musíte zvolit i vhodný materiál! Z betonu můžete vytvořit mnoho tvarů i konstrukce bez podpor. Dřevo je oproti jiným materiálům choulostivější. Vlhko, slunce a změny teplot mění jeho strukturu i barvu. Komu nevadí sesychání a patina, může zvolit dub nebo jasan. Odolnější jsou exotické dřeviny, které vzdorují plísním a vlhku. Patří mezi ně například teak.

Dobře působí i cihly. Hodí se třeba ke klasickým stavbám. Kámen je zase lepší využít u vstupu do zahrad nebo u kamenných staveb. Pořídit si odolné kamenné schodiště je ale náročné na stavbu a taky sáhnete hluboko do kapsy kvůli jeho ceně. Zvolit si můžete i kov, který působí moderně. Vesměs bývají nerezové varianty!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47