V koupelně nemusíte mít jen dlažbu. Jaká podlaha se nabízí?

 Dům 
01. března 2018 16:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěná podlaha potřebuje dobré odvětrávání Pixabay
Koupelna patří k důležitým místům v domě. I když v ní člověk netráví tolik času jako v ložnici, v kuchyni nebo v obýváku, relaxuje v ní a zkrášluje se. Jednou z důležitých věcí v koupelně je podlaha. Musí splňovat několik podmínek, aby přinášela spokojenost.

Podlaha v koupelně by měla být bezpečná a protismyková, voděodolná, teplá, lehce čistitelná a hygienická, trvanlivá a estetická. Jsou pryč časy, kdy se dávala do koupelny jen dlažba. I když si stále drží první místo, jsou další možnosti. Výběr podlahy je ovšem na každém.

Různé druhy

Kdo chce mít wellness atmosféru, může si zvolit dřevo. Vyznavači minimalismu sáhnou po betonové stěrce. A pokud chcete levnější variantu, použijete PVC. K některým stylům se hodí určitý typ podlahy, například k venkovskému stylu jde nejlépe dřevo.

Myslete i na správnou teplotu. V koupelně by mělo být 24 až 25 stupňů Celsia, aby rychle schla a člověk se v ní i v nahotě cítil pohodlně. Proto se často volí vedle radiátoru i podlahové topení. Kvůli používání vody a vzniku páry je potřeba dobré odvětrání, aby se zamezilo plísním. K možnosti odvětrávání musíte přihlédnout i při výběru podlahy, protože například dřevo se doporučuje dát pouze tam, kde je dokonalé odvětrávání.

Nejoblíbenější a nejrozšířenější je keramická dlažba, protože se do koupelen skvěle hodí. Splňuje všechny podmínky a vypadá i dobře. Dražší, ale také efektivnější je kamenná dlažba. Lze ji poskládat beze spár. Povrchová úprava může být leštěná, matná nebo opalovaná.

Trendem jsou i vinylové podlahy. Jejich výhodou je schopnost vzít na sebe podobu dřeva nebo kamene. A jsou také voděodolné. Některým typům ale nesvědčí teplotní výkyvy, proto se na to před koupí raději informujte. Ještě donedávna si lidé neuměli představit v koupelně laminát, ale při speciální voděodolné úpravě už je možné ho tam dát.

Dřevěná podlaha

V moderních koupelnách se také často objevuje dřevo. Především je to exotické jako bambus, iroko nebo teak. Jejich odolnost může zlepšit i impregnace. Mokré dřevo neklouže, a proto je možné snížit riziko úrazu. Je však nutné mít dobré odvětrávání.

Další možností je betonová stěrka. Dřív se stavební materiál skrýval, nyní se vystavuje. V koupelně umí udělat zajímavou atmosféru. Pro úklid je výhodná i bezspárovost. Není potřeba se bát ani mechanického poškození nebo kluzkého povrchu. Jak v zimě vyhřát koupelnu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47