Dřevo se skvěle hodí na podlahu i doplňky a dá se snadno udržovat

 Dům 
22. února 2020 12:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo se skvěle hodí na podlahu i doplňky Depositphotos
Pokud máte rádi přírodu, můžete využít dřevo jako materiál ve vašem domě. Je totiž dekorativní a dá se snadno udržet. Použít ho můžete na podlahu, kuchyň, nábytek, ale i doplňky.

Dřevo je přírodní prvek, který sice nehýří všemi barvami, ale působí příjemným a hřejivý dojmem a umí vytvořit i pocit luxusu. I když přichází do módy různé další materiály, dřevo je stále moderní a oblíbené.

Smrk a borovice

Dřevo můžete použít na věci, na které si jen vzpomenete. Jako první vám přijde na mysl nejspíš nábytek, který se dá dnes pořídit za přijatelnou cenu. U levnějších výrobků je dřevo převážně z borovice nebo smrku. Toto dřevo je poměrně měkké, tím pádem také méně odolné.

Investovat můžete do dřeva tvrdšího, které nabízí třeba buk, dub nebo olše. Počítejte ale s tím, že si připlatíte, na druhé straně nábytek déle vydrží. Každé dřevo má jinou barvu, takže si můžete zvolit světlejší nebo tmavší podle svého kusu. Pamatujte na to, že pokud není dřevo ošetřené mořením nebo lakováním od výrobce, je potřeba to udělat. Jen tak bude možné se o něj dobře starat a prodloužit jeho životnost.

Dřevo se může hodit i na kuchyňskou linku. Výhodou bude její dlouhá životnost. Dřevěné mohou být jak skříňky, tak i pracovní deska. Pokud přece jen zvolíte jiný materiál, můžete sáhnout po dřevěných doplňcích, ať už to budou prkénka, stojan na koření nebo vařečky. V poslední době jsou ale oblíbené i dřevěné misky a nádoby.

Tepelná izolace

Dřevo je vhodné i na podlahu, ale také na stěnu nebo na strop. V dřívějších dobách byly dřevem obložené celé místnosti. Dřevo má totiž velmi dobrou tepelnou i zvukovou izolaci, není těžké ho opravit a také není složitá údržba.

Materiál se dá použít i na okna a dveře. Sice jsou stále častěji nahrazovaná plastovými, stále se ale najdou lidé, kteří dají přednost dřevu. Vybírat lze z dýhovaných, masivních, s vyřezávanými reliéfy i bez nich, prosklené, nebo hladké. Dřevěné dveře je možné sladit s nábytkem nebo podlahou pomocí moření.

Okouzlující trámy

Dřevěné mohou být koneckonců trámy v podkroví nebo podkrovním bytě. Místnostem dávají zajímavý nádech, takže si je skoro každý člověk zamiluje. Dá se na ně umístit osvětlení nebo různé dekorace. O materiálech na podlahy jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod