Kuchyň se bez dřezu neobejde. Na co si dát při výběru největší pozor?

 Dům 
28. září 2018 17:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběru dřezu by každý měl věnovat dostatek pozornosti Depositphotos
Snad v žádné kuchyni nesmí chybět dřez. Tuto praktickou součást kuchyní nevytlačily ani myčky nádobí. Přesto se najde mnoho lidí, kteří výběru správného dřezu nevěnují dostatek pozornosti. A později toho pak litují.

Na první pohled se zdá, že na dřezu v kuchyni moc nezáleží. Jenže to je velký omyl. Dřez může být skvělým pomocníkem a pokud vyberete špatný tvar, materiál nebo hloubku, můžete toho později opravdu velmi litovat. Člověk by měl dřezu věnovat tolik péče, jako kterémukoliv jinému spotřebiči nebo kousku kuchyňského nábytku.

Na trhu je dnes nepřeberná nabídka různých tvarů a designů, ale i velikostí, barev či materiálů, ze kterých jsou dřezy vyrobeny. Každý produkt má něco do sebe a záleží na tom, kolik místa ve vaší kuchyňské lince pro dřez máte i jak máte celou místnost laděnou.

Tvar dřezu

Dřezy existují v mnoha tvarech a každému vyhovuje něco jiného. K dostání jsou dřezy méně či více hluboké, s odkapávací plochou i bez ní. Musíte si tak rozmyslet, zda si raději pořídíte dřez kulatý, hranatý či rohový. Zda vám vyhovuje dřez s odkapávací plochou nebo mističkou, nebo raději sáhnete po takzvaném trojitém dřezu.

Ať už si vyberete jakýkoliv dřez, je vždy lepší poohlédnout se po hlubším modelu. Ideální je, když je dřez hluboký alespoň 16 cm, hloubka ale může být i větší. Také je praktické, když máte dřez s odkapávací plochou. Pokud máte málo místa, zvolte alespoň malou odkapávací plošku, na kterou se vejde nějaký ten hrníček či pár příborů. Malé odkapávací plošky mívají asi 15 cm, nezaberou tak moc místa.

Tvar dřezu je důležitější, než si možná myslíte. Nejčastěji jsou k dostání dřezy s odkapovou plochou obdélníkového tvaru, o rozměru 80 - 100 cm. Zhruba z poloviny se jedná o dřez a z druhé poloviny o odkapávací plochou. Dávejte hlavně pozor, aby velikost dřezu odpovídala velikosti dřezové kuchyňské skříňky.

Jednodřez či rohohový dřez?

Máte-li na pracovní ploše opravdu omezený prostor, variantou může být jednodřez. Může být buď hranatý, nebo také kulatý (průměr cca 45 cm). Jednodřez je praktický i proto, že se hodí rovněž do rohových dřezových skříněk, jestliže právě neuvažujete o rohovém dřezu.

Rohový dřez je speciální tvarovaný dřez, který se hodí do modulu kuchyňské rohové skříňky nejčastěji půdorysu 90 x 90 cm. Naopak klasický obdélníkový dřez s odkapovou plochou do rohu neumístíte.

Pokud máte dostatek místa, může se vám hodit takzvaný trojitý dřez. Ten se skládá z klasické mycí části, malé vaničky, kterou lze použít třeba na očištěnou zeleninu, ovoce, maso nebo na příbory, a z odkapávací plochy.

Materiál

Hodně důležité je také si ujasnit, jakému materiálu dáte přednost. Zda pořídíte levný nerezový, nebo se rozhodnete třeba pro méně obvyklý designový dřez ze dřeva.

Nerezový dřez

Jestliže jste si vybrali nerezový dřez, zaměřte se hlavně na to, aby byl z ocele (18/10 chromniklová ocel). Můžete se totiž setkat s dřezy, které sice pořídíte za velmi levný peníz, ale za nějakou dobu vám může dřez začít rezivět.

U nerezových dřezů ale hrozí rychlejší opotřebování. Mohou se na nich objevit škrábance, rýhy a jsou také náchylnější k promáčknutí. I proto je důležité věnovat pozornost tloušťce plechu. Standardní dřez by neměl být tenčí než půl milimetru, kvalitnější nerezové dřezy jsou ale z plechu o tloušťce 1 – 1,2 mm. U těch promáčknutí nehrozí.

Pokud si připlatíte, lze si pořídit i nerezový dřez se speciální povrchovou úpravou, na které jsou méně vidět škrábance a poškození. 

Nejčastějšími nerezovými dřezy jsou lisované s oblými tvary mezi dnem a boky. Na trhu jsou však také dřezy, které jsou ručně letované a dno s boky svírá devadeátistupňový úhel. Tyto dřezy jsou moc hezké a hodí se převážně do moderních kuchyní. Cena takových to dřezů je však několikanásobně vyšší než u levných klasických nerezových dřezů.

Granitový dřez

Velice zajímavou a v poslední době hodně oblíbenou alternativou nerezového dřezu jsou granitové dřezy, které jsou velmi pevné a zároveň pružné. Granitový dřez je vyroben z kombinace drceného kameniva a akrylátu. Záruční doba na tyto dřezy je většinou pět let, ale je dokázáno, že běžným používáním se granitový dřez nedá zničit. Vyznačuje se totiž velikou odolností proti nárazům i poškrábání. Granitové dřezy se hodí jak do moderních interiérů, tak třeba i do rustikálních. O tom, na co si dát u granitového dřezu pozor a jak ho čistit, jsme psali zde.

Keramické dřezy, smaltované dřezy

Další skupinou dřezů jsou dřezy keramické a smaltované. Co se keramických dřezů týče, nemusíte se vůbec bát, že by vám keramika praskla. Jsou tak pevné, že vydrží i pád hrnce. Jejich velkou výhodou je snadná údržba, odolnost vůči vysokým teplotám a odolnost.

Dřevěné dřezy

Designovou lahůdkou jsou pak dřezy dřevěné. Jsou vyrobeny z velmi tvrdého a nenasákavého teaku a objevují se jen málokde. Důvodem je jejich vysoká pořizovací cena. Vzhled dřevěných dřezů je ale ohromující, nejlépe vypadají v rustikálních kuchyních.

Nadsdandardní doplňky

Dnes se rozhodně nemusíte spokojit jen se základním dřezem. Pořídit lze i třeba s excentrickým ovládáním zátek odpadu. Jedná se o ocelové lanko v pouzdru, které otáčením knoflíku na dřezu tuto zátku ovládá.

V současné době se také vyrábějí dřezy, které jsou vybavené širší třípalcovou výpustí. Tato výpusť je výhodná hlavně proto, že je na ni možné bez dalších úprav osadit drtič. Je zde také sítko, které po zamáčknutí funguje jako zátka a při nadzvednutí filtruje vodu při odtoku do sifonu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47