Dejte si pozor na trhliny v domě, mohou vám znehodnotit nemovitost

 Dům 
04. června 2020 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sledujte statiku svého domu Depositphotos
Narušit statiku domu mohou nejrůznější vlivy jako vlhkost, pohyb terénu či neodborné stavební zásahy. Důležité je nepodcenit signály.

Statické poruchy se mohou projevovat různě. Signalizují je trhliny v omítce či praskliny ve zdivu, prohnutí pilířů, vyboulení příček, prověšené stropy, houpání podlahy pod nohami. To vše může být projevem narušení nosné konstrukce domů.

Ovlivnění statiky domu

Za nosné konstrukce domu se považují jeho základy, stěny, pilíře, sloupy a vodorovné konstrukce. Trhliny v omítce signalizují narušení základů a tím i nosného zdiva. Mívají charakteristický vzhled a tvar, podle nichž statik často na první pohled pozná, kde hledat důvod potíží.

Pro laika dosud neviditelné deformace stavby mohou signalizovat narušení základové půdy a základů. Vznikají například v důsledku rozdílné únosnosti jednotlivých částí podkladu a nesprávným založením stavby. Často jde o promrzání základů, které nejsou uloženy v dostatečné hloubce, ale problém může být i ve větším zatížení stavby například kvůli tomu, že se nad ní dodatečně dostavila nástavba patra. Narušit stavbu může i přístavba sousedního objektu, který jednostranně zatížil málo pevný podklad. Vliv má i stálá vlhkost, povodně, zemětřesení či nadměrný provoz v blízkosti domu.

Trhliny v domě nepodceňujte a volejte statika

Doporučuje se bez odkladu přivolat statika v případě, že se dosud v neporušené omítce či zdivu vašeho domu objeví trhliny poté, co v sousedství proběhly výkopové práce, demolice nebo stavební práce většího rozsahu. V případě postupného rozevírání a prodlužování trhlin je nutná okamžitá kontrola konstrukce statikem. Příčinou může být porucha zeminy pod základy, chybně opravené krovy na domě, nově provedená stavba v blízkosti poškozeného domů. To vše může stavbu ovlivnit.

Pevnost zdí může narušit přístavba, odstranění příčky, špatně provázané dozdívky, změny teplotních poměrů v domě, opravy krovů, vlhkosti či jiné vlivy, které zároveň stabilitu stavby neohrozí.

Pokud šířka trhlin v omítce není větší jak 2 mm, zůstává stabilní a nezvětšuje se, můžete ji zkusit zapravit. V řadě případů se objeví znovu, dál se nerozšiřují, ale po čase se vracejí. Vlastníci starých domů a chalup tyhle malé záhady dobře znají. Nepodceňujte to, pozvěte si statika, který může na poškozená místa umístit měřicí sádrové terče. Ty ukážou, zda je zdivo v pohybu a zda je narušení progresivní.

Co můžete udělat

Pokud jsou trhliny projevem narušení stability domu, je třeba přistoupit k opatření, které navrhne statik. Může to být zesílení nosných konstrukcí domu zvětšením průřezu konstrukčních prvků, vyztužením celé konstrukce, podepřením, vzepřením, nebo stažením konstrukce.

Není dobré trhliny zakrýt. Dojde-li na statickou sanaci domu, přichází v úvahu sepnutí objektu předpínacími lany, kotvení ocelových lan do masivních ocelových vzpěr, oprava a zesílení konstrukce stříkanými betony, použití vyztužených drátů nebo zesílení základů.

Sepnutí objektu předpínacími lany představuje jednu z nejmodernějších technologií statického zajištění staveb. Lana zůstávají skrytá, protože jsou zabudována do konstrukce budovy a pod omítku. Lana lze považovat za rozsáhlý zásah a poměrně nákladné opatření, injektáže trhlin patří k méně nákladným a snadněji proveditelným řešením. Dále čtěte: Praskliny ve zdi trápí i novostavby. Jak je opravit, aby byly k nepoznání?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47