Udržet čistý ubrus dá v rodinách s dětmi zabrat. Problém může vyřešit materiál

 Dům 
06. června 2020 11:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Teflonový ubrus odpuzuje vodu Depositphotos
Pro provozovatele restaurací jistě není teflonový ubrus ničím výjimečný. Často je pořizují do svých podniků proto, že jim ušetří náklady, které by jinak museli investovat do praní klasických bavlněných ubrusů. Výhody teflonových ubrusů ale můžete využít i v domácnostech. Ocení je hlavně rodiny s malými dětmi.

Teflonové ubrusy jsou v podstatě klasické polyesterové ubrusy ošetřené slabou vrstvou teflonu. Díky této vrstvičce jsou teflonové ubrusy vodoodpudivé. Když na něj vylijete čaj, kávu či víno, nic se neděje. Jednoduše tekutinu utřete hadříkem a ubrus zas vypadá jako nový.

Pokud máte doma malé děti, moc dobře víte, jak těžké je udržet bavlněný ubrus na stole v čistotě. Je to takřka nadlidský úkol. Proti mastnotě sice teflonový ubrus odolný není, jinak si ale poradí takřka se vším.

Bílý i barevný

Dobrou zprávou je, že výrobci pružně reagují na zvyšující se zájem o teflonové ubrusy a jsou tak k dostání nejen v různých tvarech a velikostech, ale i v různých designech. Není tak problém sehnat ubrus obdélníkový, hranatý či kulatý, bílý, barevný nebo vzorovaný. Pořídit si můžete i ubrusy tematické, které se vám budou hodit během Vánoc nebo Velikonoc. Poměrně snadno tak můžete vybrat ubrus, který bude ladit se zbytkem interiéru.

A pokud by se vám vzhled teflonového ubrusu zdál být přeci jen příliš umělý, jednoduše jej zkombinujte s klasickým látkovým. Pořiďte si menší teflonový ubrus a dejte jej přes látkový. Ochráníte tak choulostivější látkový ubrus v nejvíce využívaných částech.

Jak o teflonový ubrus pečovat

Aby si teflonový ubrus zachoval svou voděodolnost, musíte o něj správně pečovat. Stačí, když při praní nebudete nastavovat teplotu vyšší než 40 ⁰C. Před praním je důležité ubrus očistit od hrubých nečistot.

Teflonový ubrus můžete čistit i chemicky, po delším používání a praní v různých chemických přípravcích ale nelze garantovat stálost barev. Čemu byste se na druhou stranu měli vyhnout, jsou bělicí prostředky a taky mandlování ve válcových mandlech. Určitě také teflonové ubrusy nesušte v bubnové sušičce. Lépe uděláte, když ubrusy volně rozvěsíte. Možná vás překvapí, jak velmi rychle uschnou.

Žehlení se nevyhnete

I když jsou teflonové ubrusy v mnoha ohledech velmi praktické, jednu věc vyžadují, a to je žehlení. Právě žehlením totiž udržíte jejich vodoodpudivou schopnost. Teflonovou úpravu nejlépe obnovíte, když žehličku nastavíte na teplotu 150 °C. A i když nejsou teflonové ubrusy všemocné, rozhodně vám vydrží déle než bavlněné. A určitě také oceníte, že vás pořízení teflonového ubrusu nijak finančně nezruinuje. O tom, jak si doma vlastnoručně vyrobit ubrus s cibulákovým vzorem, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod