Jak zmírnit horko v podkroví

 Dům 
10. července 2020 11:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Střešními okny prostupuje hodně tepla Pixabay
Střešní okna vnášejí do podkroví denní světlo a poskytují krásné výhledy. Jenže během horkého léta jimi prochází příliš mnoho slunečních paprsků, které mohou činit pobyt v podkroví doslova nesnesitelným. Řešením může být správné zastínění oken.

V katalogu bývají podkrovní byty nádherné, realita ale často bývá trochu jiná. Obzvláště v létě, kdy slunce nepřestává sálat, se pobyt v podkroví, které není vybaveno klimatizační jednotkou, stává noční můrou. Klíčová je nejen izolace střechy, ale také je třeba zastínit střešní okna. Vhodně zvolené stínění sníží teplotu ve vašem podkroví klidně i o několik stupňů Celsia.

Zabednit a nevětrat

U střešních oken platí v létě to samé, co u oken normálních. Jakmile ráno vstanete a rychle vyvětráte, zastiňte okna dostupnými prostředky a větrejte až večer, kdy venkovní teplota pocitově klesne pod teplotu v místnosti. Pokud je to možné, větrejte okny ze severní strany a hlavně vydržte pokušení pustit během dne do bytu průvan. Proudící vzduch sice může zdánlivě vyvolat pocit osvěžení, ve skutečnosti si ale do interiéru naženete jen další horký vzduch.

Změřte si rozměry okna

Než si nějakou roletu nebo žaluzii pořídíte, změřte si rozměr okna, a to u skla i u rámu okna. Většina oken má standardní rozměry a nebude tak problém stínění vybrat. Ale nemusíte zoufat ani tehdy, pokud máte na střeše okna atypická. Výrobci vám stínění dokáží vyrobit i přímo na míru. Pak už jen stačí vybrat typ stínění, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Žaluzie

Žaluzie do střešních oken se na první pohled neliší od žaluzií klasických, ale jeden rozdíl mezi nimi přece jenom je. Při detailnějším zkoumání si všimnete, že po stranách vedou hliníkové lišty. Nejsou tu náhodou – lišty zabraňují průniku světla po stranách okna a zaručují tak dokonalé zastínění.

Lamely žaluzie ovládáte jezdcem na vodicí liště nebo otočným kolečkem na horní liště (ke kterému si můžete pořídit i ovládací tyč, pokud máte okno hodně vysoko). Můžete je mít úplně vytažené, úplně stažené nebo na jakékoliv pozici mezi těmito extrémy. A naklápěním lamel regulujete, kolik světla do místnosti pustíte. 

Rolety

Rolety na rozdíl od žaluzií nejde naklápět, můžete je jen vytahovat a stahovat do libovolné pozice. Absence naklápěcích lamel má však také obrovskou výhodu – rolety díky celistvé ploše perfektně zatemňují.

Vybírat si můžete z různých typů látek, liší se prostupností světla. Velkou výhodou je barevná škála, která je větší než v případě žaluzií.

Plissé

Plissé se od žaluzií a rolet liší hlavně tím, že nemá boční vodicí lišty, lamely jsou zde vedeny v pevném ocelovém lanku. Plissé tak působí velmi elegantně – skvěle se vyjímá hlavně v dřevěných oknech s masivním rámem.

Dokonalý vzhled plissé dokresluje elegantní systém skládání látky a hlavně obrovská barevná škála. Vybere si tak každý.

Venkovní rolety a žaluzie

Pokud ale hledáte nejlepší řešení, jak do podkroví vpustit jen minimum tepla, zvolte venkovní žaluzie či rolety. Jdou na okno montovat i dodatečně, musíte ale v tomto případě počítat s tím, že se zmenší viditelná výška prosklení. Jde také o finančně náročnější řešení, ale velmi účinné. Jaká další úskalí podkrovní byty přinášejí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47