Kachlová kamna promění jakoukoliv místnost v útulný prostor, navíc si na sebe dokážou i vydělat

 Dům 
08. července 2020 18:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejkrásnější pohled je na hořící dřevo  Depositphotos
Kachlová kamna se dnes těší velké oblibě, staletími ověřený postup konstrukce kachlových kamen totiž nabízí senzační a okouzlující vzhled, ale má také vlastnosti, které předčí krby i kamna s krbovou vložkou. Vysoká účinnost s důmyslným systémem vytápění více místností vám umožní využití tepla maximálně. Navíc si kachlová kamna dokážou na sebe i vydělat. A jakoukoliv místnost promění v útulný prostor.

Krásu kachlových kamen doplňují prvotřídní vlastnosti. Investice do kachlových kamen v domě s vytápěním ušlechtilými energiemi se dokáže vrátit v průběhu několika topných sezon.

Vlastnosti kachlových kamen

Vysoká účinnost patří k nejzajímavějším vlastnostem kachlových kamen. Lze říci, že se jedná o schopnost co nejefektivněji využít nejteplejších spalin – především zadržet je co nejdéle v kamnech. Právě v této technologii se kachlová kamna liší od krbů, ve kterých se horké spaliny nezdrží a putují přímo do komína. Nejčastěji se topí dřevem, ale existuje úprava kachlových kamen pro topení uhlím. Akumulační schopnost závisí na velikosti a typu kamen. Díky této vlastnosti nemusíte přikládat v noci nebo když jste v práci. Přikládá se přes den dvakrát až třikrát.

Keramické kachle nebo kamna s krbovou vložkou?

K nevýhodám kovu v kamnářství patří to, že se mohou rozpálit na vysoké teploty. Na něm potom dochází k přepalování vzduchu, všudypřítomného prachu, který je roznášen proudem horkého vzduchu. U kachlových kamen ke zmíněnému přepalování ani k cirkulaci prachu nedochází. Kamna hřejí sálavým teplem 40 až 80 °C.

Typy kamen a jejich vlastnosti

K základním typům se řadí kachlový sporák a pokojová kamna, která mají buď litinová nebo prosklená dvířka. Varianta s prosklenými dvířky vypadá jako krbová kamna. Keramické kachle se vyrábějí asi v 10 barvách. Kachlová kamna i sporáky mohou být přizpůsobeny i na ohřev vody a propojeny se soustavou radiátorů.

Jak dlouho trvá stavba kamen

Stavba kamen trvá podle jejich velikosti 2 až 3 dny. Před samotnou stavbou byste měli počítat se dvěma měsíci přípravy a především pak výrobou kachlí. Cena kamen se pohybuje od 40 000 více. Po dokončení prací byste nakonec neměli zapomenout požádat o návod na užívání kamen a tento návod dodržovat.

První zatopení

První den zatopte asi na půl hodiny, druhý den už na delší dobu. Jsou-li kamna vysušená, můžete je 3. den roztopit na plný výkon.

Údržba kamen

Vzhledem k vysoké účinnosti a malé spotřebě otopu stačí vybírat popel jedenkrát týdně. Údržba kámen není složitá a časově náročná. Stačí dvakrát za topné období kamna vyčistit nejlépe vysátím nečistot.

Co dělat, když jsou kachlová kamna nefunkční

Máte-li doma stará kachlová kamna, která jsou zajímavá, hezká a nehřejí jako za starých časů, na vině může být rozbitá vyzdívka nebo poškozené tahy. Pokud jsou dobré kachle, je možno provést celkovou rekonstrukci, případně kamna mírně upravit, zmenšit a budou vám dlouhou dobu zase sloužit. Dále čtěte: Jak vybrat správná krbová kamna, abyste nezmrzli?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008