Chcete něco pěstovat i přes zimu? Zkuste chilli papričky, elixír zdraví a krásy

 Dům 
24. listopadu 2019 09:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chilli papričky jsou nejenom zdravé, ale i krásnou ozdobou Depositphotos
Máte už zazimovanou zahradu, ale chtěli byste si přece jen něco vypěstovat? Zkuste chilli papričky. Jsou nejenom krásnou ozdobou, ale také skvělým kořením, které vás v zimě zahřeje.

Chilli papričky jsou zdravé a existuje minimálně devět důvodů, proč je jíst každý den. Pokud si je chcete vypěstovat doma a sáhnete po odrůdě, která je určena k pěstování v květináči, a budete pečlivě dodržovat instrukce a rady zkušených, budete se za pár měsíců radovat z první úrody. Představíme vám ty nejdůležitější zásady.

Vhodná odrůda

Existuje celá řada druhů chilli papriček. Pro domácí pěstování a zejména pro začátečníky se nejvíce hodí Capsicum anuum nebo Capsicum chinense. Oba druhy patří k těm nejméně náročným. Vyzkoušet můžete také známou odrůdu Capsicum frutescens ‘Tabasco,’ která je základem pro stejnojmennou omáčku. Každopádně semínka nakupujte nejlépe v zahradnictví nebo specializovaných e-shopech či od zkušených pěstitelů. 

Klíčení

Vybraná semínka nedávejte hned do půdy, ale raději je nechejte nejprve naklíčit. K tomu vám bohatě postačí miska s vatou. Takto budete mít alespoň přehled, kolik vám vzejde budoucích rostlinek. Misku se semínky dejte k oknu, aby měla dostatek světla. Kromě světla potřebují také ke svému naklíčení vodu, proto je pravidelně kropte vodou z rozprašovače. Buďte trpěliví, protože klíčení trvá několik týdnů. Pokud jste odvážní, můžete s pár semínky vyzkoušet starý osvědčený trik zahrádkářů a připravit jim bylinkovou lázeň, která urychluje klíčivost. Více na toto téma jsme psali zde.

Přesazování a výživa

Rostlinky přesaďte do květináčů až ve chvíli, kdy mají první dva pravé lístky. Pokud chcete použít vlastní substrát, tak jej raději dejte na 30 minut péct do trouby, zničíte tak případné nepřátele vaší budoucí úrody. Papričky zalévejte odstátou, vlažnou vodou a nejlépe ráno. Během dozrávání zálivku mírně omezte. A nezpomeňte také na hnojivo, které je určené výhradně pro pěstování chilli papriček.

Zahrajte si na včelu

Aby vám rostlinka začala rodit, potřebuje opílit. Přes léto tuto činnost dělají včely a další opylovači, ale v zimě budete muset tuto funkci vzít do rukou vy sami. Jakmile se objeví květy, vezměte štětec a jemně jím třete kolem střední části květu tak, abyste pyl zachytili a on se mohl dostat k okvětní tyčince. 

První ochutnávka

Chilli papričky jsou teplomilné, takže je během zimy nechejte stát v pokoji, který je vytápěný. Ideální teplota pro růst je kolem 25 °C. Kdy si budete moci pochutnat na prvních papričkách, pak záleží na odrůdě. Některé rodí již za 18 týdnů, ty náročnější odrůdy mohou rodit až za 8 měsíců. Kromě skvělého koření tím získáte v každém případě i nádhernou pokojovku, která vám udělá doma parádu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008