Znáte foukanou izolaci? Její aplikace je snadná a dostane se i do špatně přístupných míst

 Dům 
17. ledna 2019 09:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Foukanou izolaci provede školený pracovník Internet
U nových domů je důležitá izolace. K zateplení celého domu můžete využít i foukanou izolaci, jejíž aplikace je rychlá a snadná. Její výhodou je, že se dostane i do špatně přístupných míst. Tím brání úniku tepla.

Pokud si zvolíte foukanou izolaci, vše provede odborný a proškolený pracovník firmy, kterou si na to objednáte. Přijede před dům se speciálním vozem na nafoukání izolace. Používá k tomu dlouhou hadici, kterou natáhne k potřebnému místu a pomocí níž izolaci aplikuje.

Stlačený vzduch

Do stroje na vozidle se dává materiál, který díky stlačenému vzduchu putuje až do místa, kde ho potřebujete. Vytváří tam souvislou vrstvu izolace. Postup je takový, že se jde od nejvzdálenějšího místa. Potom se vyplní i vstupní otvor, kterým hadici protahujete například při izolování půdy a podobně.

Pomocí foukané izolace lze celý dům zaizolovat během jednoho dne, pokud je pracovník šikovný a když nemáte příliš velký dům. Nemusíte kvůli tomu provádět žádné stavební úpravy a vše se obejde i bez většího hluku.

Univerzální řešení

Mezi výhody foukané izolace patří, že se dostane i do hůře přístupných míst v dutých stěnách, střechách, stropech, prostě všude tam, kam nemůžete dát klasickou izolaci. Zvládne vodorovné, šikmé i svislé konstrukce. Myslete ale na to, že je potřeba ji i v konstrukci chránit před povětrnostními podmínkami.

Díky foukané izolaci ucpete i ty nejmenší otvory. Proto vám nebude unikat teplo, protože je známé, že teplý vzduch jde nahoru a studený dolů. Takže kdybyste měli třeba na půdě menší otvory, kterými by šlo teplo ven, bude vám zima, nebo budete muset více topit, tím pádem více utratíte.

Výše úspor

I když si za foukanou izolaci třeba připlatíte, časem právě na teple ušetříte. Výše úspor závisí na správném výběru izolačního materiálu. Jeho základními vlastnostmi vedle tepelné a protihlukové izolace je nesléhavost, nenasákavost a nehořlavost. Důležitá je i záruka.

Je několik druhů materiálu. Na celulózovou izolaci se používá novinový papír, který rozvlákní strojové zařízení. Na něm se impregnují speciální přísady pro odolnost vůči požáru, plísním, ale i proti hlodavcům nebo hmyzu.

Sklo i dřevo

Výborné tepelně technické vlastnosti má izolace na bázi skelného vlákna. Vyrábí se metodou rozvlákňování taveniny skla a dalších přísad. Jsou varianty v různém barevném provedení nebo se mohou lišit i objemovou hmotností.

Z čistých dřevěných vláken se vyrábí dřevovláknitá izolace. Díky dřevu je trvanlivá, stabilní a má dobré tepelně-izolační vlastnosti. Výroba je založená na metodě rozvlákňování dřeva, především se používá borovice. Přidané jsou přísady, které chrání materiál hlavně proti plísním a škůdcům.

Využívá se i polystyren. Pěnové perličky mají z výroby uzavřenou strukturu. Tím vzniká speciální nenasákavý produkt. Izolace je vhodná i do vlhkých prostor. O chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve