Využijte vaši pračku na maximum. Tušíte, co všechno se v ní dá prát?

 Dům 
14. listopadu 2019 14:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvolit správný program je základ Depositphotos
Slouží u vás v domácnosti pračka pouze pro praní oblečení? Nebojte se ji využít trochu netradičním způsobem a vyperte v ní například koberečky do auta nebo boty.

Do pračky se nemusíte bát hodit boty. Pokud budete dodržovat několik zásad, výsledek vás může pouze mile překvapit a boty nebudete chtít už nikdy drhnout v ruce. Ne všechny boty patří do pračky, rozhoduje materiál, z něhož jsou vyrobeny. Myslete na to, že plátěné či textilní boty pračku jednou za čas snesou, ale obuv vyrobená z kvalitní kůže nebo semiše rozhodně ne. Před vložením do pračky je nutné z bot vyndat vložky, vytáhnout tkaničky, očistit hrubou špínu a mastnotu. Základem kvalitního výsledku je použít snadno rozpustný gel a zapnout program s nízkou teplotou a nízkými otáčkami. Snižte také počet otáček na minimum a vypněte ždímání.

Lze prát i koberce do aut

Dalším adeptem na praní jsou koberce do auta. Právě ty dostávají ve vozidle nejčastěji zabrat a drží se na nich nánosy špíny a prachu. Koberečky perte zásadně na nízkou teplotu a nepřehánějte to s pracím práškem. Nezapomeňte je však před praním důkladně vyklepat a odstranit z nich kusy bláta a nečistot.

Sprchové závěsy také nemusíte drhnout v ruce, ale existuje jednodušší způsob. Hoďte je do pračky a ušetříte tím spoustu času. Jelikož jsou ale závěsy místem, které je náchylné na usazování bakterií a plísní, praní nepodceňujte. Ideální je vyprat je dvakrát. Poprvé s polovičním množstvím pracího prášku a podruhé s 1 dcl kyseliny octové. Volte program na 40 °C. Závěs je nutné prát pravidelně, nejlépe každé tři měsíce, tím se zbavíte bakterií a závěs nebude ničím cítit. Jak správně zacházet s pračkou a sušičkou, aby se nezničily, jsme psali zde.

Do čistírny rozhodně nemusíte nosit záclony, ale hravě si s nimi poradíte doma. Záclony stačí prát uvnitř síťového sáčku, aby se v pračce neponičily nebo nezatrhly, ale jinak jim nic nehrozí. I při větším znečištění ale volte nízkou teplotu, jinak by se mohly srazit.

Co neprat?

Na druhou stranu existují věci, které v pračce nemají co dělat. Jednou z nich je paměťová pěna. I když polštáře z ní vyrobené prostě jednou za čas potřebují vyprat, není moudré dávat je do pračky. Pěna může vlivem chemikálií i mechanického pohybu ztratit svoji pevnost, nebo se dokonce rozpadnout. Prát by se neměly ani extra velké věci, jako jsou například peřiny nebo deky. Pokud nemá látka možnost se hýbat, nejen,
že se nevypere, ale může se také různě překroutit, dokonce i potrhat. Stejně tak může být problém přetížení samotné pračky. Zapomenout musíte také na vlnu, samet i kašmír.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum