Nepodceňte čištění linolea. Pravidelná a hlavně správná údržba vám pomůže udržet jej v dobrém stavu

 Dům 
14. října 2020 13:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správnou péčí o linoleum zvýšíte jeho životnost Pixabay
Stejně jako každá podlaha i linoleum vyžaduje péči. Pravidelnou údržbou dokážete alespoň částečně zamezit vadám na kráse, které se na každé podlaze dříve či později objeví.

Krásná a čistá podlaha je snem snad každého z nás, jelikož se jedná o jeden z nejviditelnějších prvků v domácnosti. Linoleum však časem nutně podléhá mechanickému otěru a v nejvíce namáhaných místech se mohou tvořit i takzvané cestičky. V těchto místech se také nejvíce hromadí špína a při nedostatečném čištění pak vypadá lino čím dál více nevzhledně.

Nechybujte při běžném úklidu

Základem úspěchu je pravidelná údržba v podobě zametání a vytírání. Přestože se jedná o úkony jednoduché, je třeba se při nich vyvarovat zásadních chyb, kterými můžete vaše lino i nenávratně zničit.

Při zametání se zaměřte hlavně na rohy, ve kterých se mohou nečistoty hromadit. Pokud místo smetáku sáhnete po vysavači, dejte si pozor, abyste si jeho gumovými částmi neudělali na linoleu černé rýhy. Jejich odstranění totiž není žádná legrace a je potřeba na ně využít speciální čistič.

Při vytírání použijte teplou vodu s vhodným saponátem. Dávejte si přitom pozor na přípravky, které obsahují různá leštidla, rozpouštědla a ředidla. Tyto chemikálie by s linem vůbec neměly přijít do styku a mohly by ho zcela zničit.

Prodlužte životnost linolea

Pokud chcete vaše linoleum ochránit skutečně poctivě, je potřeba přikročit k takzvané polymerizaci. Při tomto procesu nanesete na linoleum v minimálně dvou vrstvách speciální vosk, který značně prodlouží jeho životnost a ochrání ho do značné míry i proti mechanickému poškození.

V případě linolea, které bylo ošetřeno polymerizací, je pak výrazně snazší i běžná údržba. Polymerizaci zvládnete provést i sami doma podle pokynů na konkrétním přípravku, můžete si však pozvat také odborníky, kteří díky speciálnímu vybavení pravděpodobně odvedou o něco lepší práci.

Co dělat v případě mechanického poškození

Pokud se vám podaří linoleum zásadním způsobem mechanicky poškodit, například do něj udělat díru nebo ho na nějakém místě proseknout, je možné linoleum opravit. Je však potřeba si při pokládce lina uschovat kousek právě pro tyto případy. Snad každý podlahář pak dokáže poškozenou část opatrně vyříznout a vlepit namísto ní kousek nepoškozeného lina. Pokud se však jedná o linoleum se složitou kresbou či strukturou, nemusí se vždy podařit oprava tak, aby nebyla vidět. Jak svépomocí udělat doma pokládku linolea, se můžete dočíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod