Dřevěné fasády dodají i obyčejnému domu nevšední vzhled

 Dům 
11. října 2020 12:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěné fasády jsou čím dál více v oblibě Pixabay
Dřevěné fasády se pomalu, ale jistě zabydlují i v Česku. Volí je lidé, kteří touží po neotřelém designu svého domu, nebo ti, kdo chtějí své nemovitosti dodat přírodní vzhled. Než se ale pro dřevěnou fasádu definitivně rozhodnete, dobře zvažte všechna pro a proti.

Dřevěná fasáda je krásná a funkční. Někdo jí vyčítá, že je třeba se o ni starat. Jenže i o klasickou fasádu je nutné pečovat a čas od času ji vyčistit. Pokud se pro dřevěnou fasádu rozhodnete, je třeba dodržet několik důležitých pravidel. Odměnou vám bude nejen originální vzhled domu, ale dřevěná fasáda také zvýší tepelnou izolaci nemovitosti, takže v zimě ušetříte za topení. Na druhou stranu v létě dokáže dřevěný obklad udržet v domě příjemný chládek.

Dobrý návrh je základ

Podle odborníků je, podobně jako u jiných stavebních úprav, důležité vše dobře naplánovat. Klíčový je nejen dobrý architektonický návrh, ale především správná instalace obkladovýh prvků a následně i správná a hlavně pravidelná údržba. Jen tak získáte fasádu odolnou proti větru, dešti, klimatickým vlivům i mechanickému poškození. Kvalitní dřevěná fasáda pak vydrží i desítky let.

Správná tloušťka prken

Pokud chcete, aby vaše dřevěná fasáda vynikala svou trvanlivostí, nesmíte šetřit na tloušťce jednotlivých obkladových prken či palubek. Obecně platí, že čím silnější materiál zvolíte, tím lépe. Odborníci se shodují, že dřevo by nemělo být tenčí než 18 mm. Optimální jsou prkna o tloušťce 21 mm, ale pokud si to můžete dovolit, klidně zvolte i tloušťku 28 mm.

Co se týká odvětrávacích mezer, měly by mít minimálně 22 mm, optimálně pak 28 mm. Pokud bude odvětrávací mezera větší, je třeba počítat s tím, že vzduch bude fasádu zbytečně ochlazovat. A co se týče vzdálenosti mezi konstrukčními prvky roštu odvětrávací mezery, ta by neměla být větší jak 600 mm.

Spojovací materiál

Dbejte také na vhodný spojovací materiál. K upevnění dřevěných palubek k roštu použijte buď speciální pozinkované drážkované hřebíky pro venkovní fasády, nebo ještě lépe vruty, které jsou nerezové nebo mají speciální ochranu proti povětrnostním vlivům. Vruty by pak měly být minimálně dvakrát delší, než je tloušťka obkladu.

Životnost dřevěné fasádě prodloužíte také správným napojením fasády v rozích. Obzvláště u vodorovného obkladu doporučují odborníci tradiční spojení natupo s překrytím rohovými latěmi, místo současného moderního spojení na pokos.

Dobrá a pečlivá impregnace

Dřevěný materiál, který bude tvořit fasádu, by měl být předem ošetřený proti povětrnostním vlivům. Důležité je také neporušit vrstvu nátěru kolem spojovacího materiálu nebo v opačném případě takové místo přetřít. To platí i v případě někdy nezbytného zakracování konců nebo jiné manipulace s obklady.

Nezapomeňte na přesah střechy

I když jsou dřevěné prvky řádně naimpregnovány, musíte počítat s tím, že dřevěná fasáda je citlivá na vlhkost. Pokud voda zateče do fasády, není to moc dobré. Dobře jí nedělá ani déšť odrážející se od půdy. Kvůli těmto problémům je proto nutné včas myslet na patřičný přesah střechy (minimálně 600 mm) a také na sokl, který by měl být, podobně jako u klasické omítkové fasády, vysoký alespoň 300 mm. Fasádě prodlouží životnost i další detaily, jako třeba dobře nainstalované ostění, okenní parapety, okapy, odvodňovací roury a různé plechové chrániče.

Údržba fasády

To, jak často se budete muset věnovat údržbě fasády, záleží na mnoha okolnostech. Roli hrají nejen použité nátěrové hmoty, ale i to, na jakou stranu je fasáda orientována nebo jaké dřevo jste použili. Obecně se ale dá říct, že pokud máte fasádu natřenou transparentním nátěrem, bude vás první údržba čekat tak za tři až sedm let. V případě krycího nátěru se doba prodlouží na sedm až 15 let od instalace fasády.

Před opravným nátěrem je třeba fasádu opatrně očistit, odstranit volnou špínu a prach. Plesnivá místa by se měla ošetřit speciálním prostředkem na plíseň, nechat dostatečně uschnout a až poté fasádu natřít alespoň dvěma vrstvami. Pokud ale objevíte jakékoliv mechanické poškození či deformaci materiálu dříve, s opravou neotálejte a proveďte ji ihned. O zelených fasádách z popínavých rostlin jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008