Pokoj pro školáka: Důležitá je kvalitní židle, dobré světlo i barva stěny

 Dům 
10. ledna 2019 15:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prostor pro hraní by měl být oddělený Depositphotos
Většina dětí se nerada učí a místo studování matematiky nebo českého jazyka si raději hraje s hračkami nebo brouzdá po internetu. Aby se jim ale učilo lépe, potřebují dobré podmínky. Dítě potřebuje kvalitní židli a stůl, ale také správné osvětlení.

Důležité je umístění. Pokud dáte stůl na tmavé místo, kde bude svítit jen jedna lampička, bude koutek vybízet ke spaní nebo vzbuzovat špatnou náladu. Očím nejvíce vyhovuje přirozené denní světlo, takže by se měl stůl nacházet u okna. Výhled z něj by ale neměl příliš rozptylovat.

Zelená zeď

Pokud nemůžete dát stůl k oknu, zeď před ním by měla mít nejlépe zelenou barvu. Nejvíce totiž prospívá očím. Na stole nesmí chybět lampa, která je ale jen doplňkem k zapnutému centrálnímu osvětlení. Když by ve tmě byla zapnutá jen lampa, zraku to spíš škodí.

Myslete také na to, že je potřeba oddělit prostor pro učení a pro hraní. Pokud můžete mezi školní stůl a postel umístit třeba noční stolek nebo nějakou jinou věc, bude to jen dobře, aby školáka nelákalo lehnout si do postele. Lákat by ho neměly ani hračky, které by měly být uklizené dál od stolu a všech povinností.

Pořádný stůl se židlí není zrovna malou investicí v řádu stovek, ale několik tisícikorun budete muset z peněženky vytáhnout. Na druhé straně ale věci vydrží školákovi většinou po celou dobu, nebo je maximálně jednou či dvakrát vyměníte, když půjde ze základní školy na střední, případně na vysokou školu. Znamená to, že budou sloužit spoustu let, takže se do nich vyplatí investovat.

Rostoucí židle s nosností kolem 100 kilogramů vyhovuje postavě o výšce 110 až 180 centimetrů. Je dobré, aby umožnila zdravý pohyb s oporou zad, loktů a nohou. Klenutí opěradla by mělo vyhovovat prohnutí páteře. Individuálně pak můžete nastavit výšku a sklon opěradla, ale i výšku a hloubku sedáku. Nastavitelné područky podpírají lokty v pravém úhlu a nenarážejí do stolní desky.

Správný úhel

Stehno a lýtko by při sezení měly být v úhlu 90 stupňů. Tvar sedáku by neměl tlačit na zadní stranu stehen. Při práci u stolu může být sedací plocha nakloněná mírně dopředu. Mechanismus židle by měl být kvalitní, aby vydržel častější přenastavení.

Hodí se i židle na kolečkách, která by měla mít ochrannou gumu. Měnící se výšce školáka může vyhovovat nastavitelná výška stolu, ať už ručně, nebo elektronicky. Vhod přijde i regulovatelný sklon pracovní plochy. Deskou se pohybuje do výšky od 50 do 80 centimetrů, vhodná je pak pro školáka o výšce od 110 do 180 centimetrů. Pro psaní do sešitu a čtení knih je obvyklý sklon do 20 stupňů. Jak vmáčknout dětský pokoj do malého bytu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve