Zimní období pokojovkám nesvědčí. Klíčová je správná péče

 Dům 
05. února 2021 16:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je pravidelně pokojovky kontrolovat Depositphotos
Je tu zimní období, které nemají lidé moc v lásce, a které příliš nesvědčí ani pokojovým rostlinám. Přesto při správné péči přečkají celou zimu bez úhony i v méně příznivých podmínkách.

Některé pokojové rostliny potřebují v zimě hnojení. Většina pokojovek ale odpočívá, a proto byste je hnojením zbytečně rušili.

Období vegetačního klidu

U většiny pokojových rostlin dochází od začátku podzimu k útlumu a začnou odpočívat, proto se této době říká období vegetačního klidu. To se netýká jen pokojových rostlin, ale všech rostlin v naší přírodě, zahradách či parcích. Důležité je vědět, že rostliny nereagují pouze na chlad, ale i na zkracování dne. Poznají období vegetačního klidu podle snížené intenzity a kratší doby denního světla. Většina z nich se ponoří do odpočinku, proto je v tomto období důležité rostliny přestat zalévat a hnojit.

Nedostatek denního světla

Rostlinám chybí od podzimu do jara denní světlo, proto méně rostou a nepotřebují tolik péče. Vadí jim v zimě i tepelné šoky a studený průvan. Nevhodné je pro ně stanoviště u radiátorů a přesušený vzduch. 

Proč některé rostliny v zimě kvetou

Pro rostliny, které v zimě kvetou, je nedostatek přirozeného denního světla spouštěčem kvetení. O to více vyžadují přísun živin, zatímco jiné odpočívají a hnojení jim neprospívá. Bohatého kvetení se v zimě dočkáte od pokojových afrických fialek, bramboříků, azalek či vánoční hvězdy. Bramboříky kvetou od října až do dubna, ale musíte jim k tomu dát podmínky. Vyžadují pravidelné hnojení, zálivku vlažnou vodou dnem nádoby, tedy jejím litím do podmisky, a nižší teploty.

Nadbytek minerálů

Ve vegetačním období se doporučuje hnojit rostliny maximálně jednou za dva týdny, v zimě jednou za měsíc, a to ještě v polovičním množství. Hnojení se u nekvetoucích rostlin v zimě vyhněte a zalévejte je jednou za jeden až dva týdny. Nadbytek minerálů u rostlin, které v zimě odpočívají, způsobí zahnívání kořenů, schnutí a houbovatění listů. Dále čtěte: Pokojovky, které vám pomohou ke kvalitnímu spánku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008