Je nejvyšší čas zazimovat kaktus, jinak hrozí, že vám uhyne

 Dům 
09. října 2021 14:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaktusy potřebují přes zimu odpočívat Pixabay
Zazimovat potřebují nejenom venkovní květiny, ale také některé pokojovky, například kaktusy. Víte, jak to udělat tak, aby vám přežily bez úhony?

Kaktusy si pěstuje spousta lidí. Jejich výhodou je, že nepotřebují četnou zálivku a i starost o ně nebývá nijak náročná. Nicméně trochu jinou péči potřebují kaktusy během léta a jinou zase v době, kdy nastává zima a dny se zkracují. V opačném případě hrozí, že vám uhynou. Jak se tedy správně o kaktusy postarat?

Omezte zalévání

I když kaktusy nepotřebují pravidelnou zálivku, během zimy jí potřebují ještě méně. Proto rostlinku zalévejte až ve chvíli, kdy dokonale vyschnul substrát. Poslední zálivku byste měli učinit již nyní, aby si stihla rostlina vytvořit dostatečné zásoby na zimu. 

Žádná voda

Kaktusy během zimy odpočívají. A to doslova. Takže i když vás to bude lákat, opravdu je během zimního období nezalévejte. Maximálně vždy zkontrolujte, jestli je nenapadl nějaký škůdce, například svilušky a kořenovky. Pokud se tak stane, napadenou rostlinu či rostliny oddělte od ostatních a ošetřete buď kupovanými přípravky, případně doma vyrobenými. O tom, jaké to jsou, jsme psali zde. Kaktusy jsou rovně háklivé na hnilobu, napadenou část odřízněte nožem až na zdravou tkáň. Ránu je poté potřeba ošetřit speciálním přípravkem, případně práškem z dřevěného uhlí. Jakmile se kaktusu utvoří první kořínky, můžete jej zasadit do speciálního substrátu.

Chladnější místnost

Kromě mírné zálivky potřebují kaktusy ke svému úspěšnému přezimování chladnější místnost s teplotami od 10 do 15 °C. Ideální jsou proto lodžie či zimní zahrady, případně nevytápěné chodby domů. A nebojte i v případě, že uhodí silné mrazy a v těchto místnostech se tak ochladí, zvládnou rostliny i teplotu kolem nuly. To, co však kaktusy potřebují i během zimy, je dostatek světla. Chystáte-li se některé na jaře umístit do nové zeminy, můžete je zimovat tak, že je vyndáte z květináčků, očistíte jim kořeny a vložíte do lepenkové krabice a umístíte do zimoviště. 

Zdroj: cactusway.com, plantinterrarium.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve