Nepodceňujte přípravu na topnou sezonu. I zdánlivá drobnost vám může dlouhodobě ušetřit peníze

 Dům 
06. září 2021 10:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
O radiátory je potřeba se starat i během letních měsíců Pixabay
I když topná sezona ještě nezačala, neměli byste odkládat servis vašich radiátorů. Jinak by se mohlo stát, že budete první zimní dny bez tepla.

I když si svůj interiér vytápíte pomocí ústředního topení, neznamená to, že byste měli podceňovat revizi vašich radiátorů. Naopak. Letní teplé měsíce jsou jediným obdobím, kdy máte čas zkontrolovat, zda je vaše topení připraveno na novou sezonu. Zanedbaná údržba vás pak může vyjít pěkně draho. Navíc díky pravidelné kontrole můžete relativně snadno snížit i celkové náklady na vytápění a mít také kvalitnější vzduch v domácnosti. Na co byste tedy neměli zapomenout? 

Setřete prach

Během celého roku se v radiátorech usazuje spousta prachu. Ten je proto potřeba odstranit, protože obsahuje velké množství částečně rozloženého organického materiálu, jako jsou mikročástečky kůže, vlasů, mrtvého hmyzu, pylu a podobně. Výsledkem pak v kombinaci s teplem může být, zvláště u alergiků a astmatiků, zhoršené zdraví a častější dýchací obtíže. Navíc vrstva prachu pohlcuje teplo a snižuje výkon tělesa. K čištění si můžete pořídit speciální tenký kartáček, který se dostane opravdu všude.

Důkladná prohlídka 

Při utírání prachu nezapomeňte radiátory také pořádně prohlédnout. Zaměřte se na hrany a spoje, zda v nich nejsou rezavé stopy nebo rozpadající se kousky těsnění, které by prozrazovaly únavu materiálu. Riziko vzniku koroze se také zvyšuje ve chvíli, kdy na radiátor dáváte sušit vlhké oblečení. Pro tento případ si raději pořiďte speciální sušáky, které se dají snadno nasadit na radiátor. Oblečení můžete také během zimy sušit i jiným způsobem, o němž jsme psali zde. Nezapomeňte se také podívat ze spodní části topení. Pomoci si můžete zrcátkem, kterým snadno uvidíte spodní část, aniž byste se přitom složitě plazili po zemi. Pokud zjistíte nějakou závadu, raději se včas obraťte na specializovanou firmu. Se začátkem topné sezony se vám totiž může stát, že byste na ni čekali dlouho.

Kohoutky na maximum

Zatahujete mimo tepnou sezonu kohoutky radiátorů na minimum? Děláte chybu. Termostatické hlavice byste naopak měli otevřít naplno i přes léto. Pokud jsou totiž ventily dlouho uzavřeny, zbytečně se pak namáhají a může se stát, že vám na začátku topné sezony odejdou.

Nezapomeňte na odvzdušnění

Ještě než začne topná sezona, měli byste odvzdušnit všechny radiátory v domácnosti. Ideální je začít od těch nejníže položených a postupovat po horní patra. Nezapomeňte také na koupelnový žebřík. Každý radiátor má speciální odvzdušňovací ventil, kterým když otočíte doleva, vypustíte volný vzduch, který by následně bránil průniku tepla do topného tělesa. Vzduch nechejte syčet do doby, než z  ventilu začne kapat voda. Tento postup byste měli opakovat i během topné sezony. 

Ušetříte

Pokud budete věnovat několik minut utírání prachu při každotýdenním uklízení, může to časem vést k velké úspoře nákladů. Zvažte také, jak odvzdušnit radiátor, abyste udrželi topení v dobrém a funkčním stavu, což je dalším ze způsobů, který vám může dlouhodobě ušetřit peníze.

Zdroj: aquaheat.org.uk, nazeleno.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47