Existuje několik znaků, díky kterým poznáte, že orchidej potřebuje zalít

 Dům 
15. října 2021 10:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Orchidej může při správné péči kvést až půl roku v kuse Pixabay
Orchideje mohou být ozdobou každé domácnosti. Stačí jim jen dát to, co potřebují - především zálivku. Poznáte, kdy je na ni čas?

V ideálních podmínkách není problém, aby nám orchideje kvetly i déle než půl roku. Stačí jim  umístění na východním okně a v místech s rozptýleným světlem, občasné hnojení a především zálivka. Té by nemělo být moc ani málo. Stejně tak je důležité, jakým způsobem rostlinu zaléváte. Všechny tyto potřebné informace se dozvíte v následujících řádcích.

Na co si dát pozor

Pokud zaléváte orchidej podobným způsobem jako další pokojovky, tedy rovnou do květináče, děláte obrovskou chybu. Voda nalévaná seshora se totiž snadno může dostat k listovému srdíčku a způsobit jeho uhnití. Stejně tak se vám to může stát, pokud rostlinu budete rosit. V takovém případě vezměte ubrousek a rychle vodu vysušte.

Kdy je čas na zálivku

Obvykle stačí orchidej zalít jednou za týden. Ale není to pravidlo. Nejlepším vodítkem, které vám napoví, že rostlina potřebuje vodu, jsou její kořeny. Pokud jsou zelené a na vnitřní straně jsou vysrážené kapičky vody, není třeba zalévat. Mají-li ale stříbrně šedý odstín, je čas na zálivku. Stejně tak to můžete poznat i na substrátu. Je-li tmavě hnědý až černý, má dostatek vlhkosti. U orchidejí, které máte v neprůsvitném obalu, to poznáte podle jejich váhy. Jsou-li lehké, šup s nimi do vody. Poté si ji opět potěžkejte.

Jakým způsobem dodat vodu

Existuje mnoho způsobů, jak zalévat orchideje. A každý má své pro a proti. Asi nejjednodušším způsobem je ponořit plastový květináč do misky s vodou (voda by měla sahat maximálně k vršku kůry), nechejte ji tam pár minut stát a poté vyjměte. Vodu nechte dostatečně dlouho okapat, než orchidej vrátíte zpět do přebalu. Další metodou je nalít vodu do květináče až po jeho okraj a nechat rostlinu, aby se dostatečně „napila“. Hlavně nezapomeňte přebytečnou vodu vylít a květináč nechat okapat, jinak by orchidej mohla uhynout. 

Rosení orchidejí

Součástí péče o orchidej by mělo být také rosení. K tomu byste měli přistoupit tehdy, pokud má rostlina zvrásnělé listy nebo je opravdu teplo a máte v interiéru suchý vzduch. Jednou za měsíc nezapomeňte orchidej přihnojit. Vyzkoušejte některé z domácích hnojiv, o nichž jsme psali zde.

Zdroj: thespruce.com, bhg.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47