Vyrobte si doma vlastní vonný vosk. Vůně pomeranče, hřebíčku či skořice vykouzlí tu pravou sváteční atmosféru

 Dílna 
03. prosince 2021 10:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aroma vonných vosků si můžete přizpůsobit podle nálady a příležitosti Pixabay
Pomeranč, hřebíček, skořice. Že vám to připomíná vánoční vůni? Vyrobte si jednoduchým způsobem vonný vosk do aromalampy, díky němu si doma vykouzlíte krásnou sváteční atmosféru.

Historie vonných vosků sahá až do 13. století, kdy se první vonné voskové tabulky objevily v italské  Florencii. V té době sloužily k provonění šaten a především k odpuzování molů. Dnes se vonné vosky používají zejména do oblíbených aromalamp. A snadno si je můžete vyrobit také doma.

Z pohodlí domova

Vše, co budete k výrobě vosku potřebovat, seženete z pohodlí domova na různých internetových portálech a tvůrčích skupinách, ale také v kamenných obchodech se svíčkami. Co se týká vůně, záleží na vás, co máte rádi.

Připravte si 

  • 300 g vosku (včelí, mandlový, olivový, řepkový, sojový, rýžový)
  • esenciální oleje (pomerančový, skořicový, hřebíčkový)
  • lžíce kokosového oleje
  • silikonovou formu

Postup

Vosk rozehřejte ve vodní lázni, nejlépe o teplotě cca 60 stupňů Celsia. Jakmile se vosk roztopí, přidejte pár kapek esenciálního oleje a promíchejte. Přidejte kokosový olej, promíchejte a směs nalijte do silikonových formiček. Vše nechejte ztuhnout. Poté můžete vosk vyloupnout a nechat roztápět v aromalampách. Pokud zvažujete její nákup, řiďte se pravidly, které jsme psali zde.

Závěsná ozdoba

Nemáte-li doma aromalampu, můžete si vyrobit vonné vosky, které můžete libovolně zavěsit v domácnosti a provonět si tak interiér. Postup je stejný jako v předchozím odstavci, jenom s tím rozdílem, že si roztopte pouze dvě třetiny vosku a ten nalijte do formiček jen do 1/2 jejich výše. Jakmile ztuhne, naskládejte nahoru plátky sušeného pomeranče nebo typické vánoční koření (badyán, skořice, hřebíček). Ozdoby pak zalijte zbytkem vosku a nechejte ztuhnout. Hotové tvary vyloupněte, udělejte do nich dírku (například pomocí rozehřátého nože, nůžek či jehlice) a protáhněte jimi provázek, aby se daly zavěsit.

Zdroj: experthometips.com, countryhillcottage.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve