Neobvyklé zvířátko do akvária. Vodní dráček vás překvapí

 Mazlíčci 
07. února 2020 10:46 / Eva Vogelová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Vodní dráček vypadá roztomile  Pixabay
Rádi byste si pořídili nové zvířátko do akvária, ale nevíte jaké? Přemýšlejte o vodním dráčkovi. Jde o obojživelníka, který skutečně trochu jako dráček vypadá. Zjistěte, jak o něj pečovat, aby se měl s vámi dobře.

Vodní dráček neboli axolotl mexický vám může dělat společníka a zároveň vám svojí přítomností oživí akvárium. Péče o něj není nijak náročná, ale nějaký čas mu rozhodně věnovat musíte. Dospělý jedinec dorůstá zhruba do délky třiceti centimetrů. V zajetí se může dožít až dvaceti pěti let, což je mnohem víc než u mnoha jiných domácích mazlíčků.  

Vodním dráčkům dorůstají končetiny, o které přijdou

Vodní dráček pochází z Mexika, ale oblíbili si ho především v Japonsku. Tam dříve sloužil jako pokrm, ale dnes je již chráněn zákonem. Nyní si ho můžete pořídit pouze na chov. Axolotl v zajetí má většinou šedou či krémovou barvu trupu a růžové žábry.

Dožívá se poměrně vysokého věku a má jedinečnou schopnost regenerace. To znamená, že mu dorostou části těla, o které přišel. Rozhodně mu ale naschvál neubližujte, abyste jeho schopnost uviděli. Nezapomeňte, že jde o živého tvora.

Jak zařídit vodnímu dráčkovi akvárium?

Vodní dráček potřebuje alespoň padesátilitrové akvárium, aby se tam mohl dostatečně pohybovat a necítil se v zajetí stísněný. Další podstatná informace se týká teploty vody. Ta by neměla přesahovat sedmnáct stupňů Celsia. Optimální teplota je pro něj zhruba čtrnáct stupňů Celsia. Teplejší voda mu příliš nesvědčí. Může onemocnět, a dokonce i uhynout.

Axolotl má rád tvrdou vodu bez různých chemikálií a hlavně chloru. Pokud máte možnost, vodu, kterou nalijete do akvária, odfiltrujte. Na dno nasypte jemný štěrk a naskládejte kameny bez ostrých hran. Nezapomeňte na vodní rostliny a různé dekorace. Vodní dráček je společenský tvor, nenechávejte ho v akváriu samotného, ale pořiďte mu alespoň jednoho kamaráda.

Jak vodního dráčka krmit?

Vodní dráček potřebuje maso. Uděláte mu radost slimáky, žížalami nebo červy. Rozhodně se je nepokoušejte dát do akvária spolu s rybičkami. Brzy byste o ně totiž přišli. Axolotl potřebuje krmení zhruba dvakrát týdně.

Nemusíte se bát, že by uhynul hlady. Dokáže totiž vydržet bez jídla až několik týdnů. Ublížit mu může spíše přejídání. Měli byste však dbát na pravidelnou stravu, jinak se může stát, že se vodní dráčci navzájem začnou okusovat. Dále čtěte: Zlatý křeček je dobrý parťák, ale k dětem se nehodí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008