Majitelé koček by měli dát velký pozor, jaké pokojovky pěstují. Některé květiny totiž mohou zvíře i zabít

 Mazlíčci 
07. března 2019 18:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lilie představuje pro kočky smrtelné nebezpečí Depositphotos
Mnoho lidí se v posledních letech uchyluje k tomu, že chová kočky výhradně v bytě ze strachu, že je venku přejede auto. Jenže ani byt nemusí být tím nejbezpečnějším místem pro život koček. Obrovské riziko jim hrozí ze strany řady pokojových rostlin. Některé je mohou i zabít.

Pokud doma chováte kočku, měli byste být velmi obezřetní v tom, jaké pokojové rostliny pěstujete. Některé mohou vašim kočičím kamarádům ublížit jen v případě, že je pozřou ve větším množství, z některých se kočkám jen udělá špatně, ale jsou i takové, které pro kočky představují doslova smrtelné nebezpečí.

Lákají listy i květy

Kočky se občas uchylují k okusování rostlin, a to listů a hlavně pak květů. Mnohdy činí zvířatům problémy jen určitá část rostliny. Například poměrně běžnou příčinou otrav u psů i koček je olizování či pozření cibulek narcisů. Když si ovšem naši čtyřnozí mazlíčci pochutnají na listech či květech narcisů, nebývají obvykle následky tak dramatické.

A pozor, nebezpečí na kočky nečíhá jen v podobě některých druhů pokojových rostlin, ale i těch řezaných. Například konvalinky jsou pro kočky vyslověně jedovaté.

Smrtelné riziko

Velmi nebezpečné jsou pro kočky lilie, a to jakákoliv část této rostliny. V bytě, který sdílíte s kočkou, byste neměli pěstovat ani diffenbachie. Mají leptavý účinek a i tato rostlina dokáže kočku zabít. Velmi jedovatý je také durman nebo oleandr.

V žebříčku nebezpečí ale vede jednoznačně právě nádherná lilie. Hlavním důsledkem působení toxinů lilií je u koček akutní selhání ledvin, které vede až k smrti zvířete. Takže pokud nechcete své kočce způsobit trable, raději se této květině vyhněte širokým obloukem. Co se týká psů, ti po pozření části lilie mají většinou jen žaludeční problémy, které je ale neohrožují na životě.

Občas se v seznamu pokojovek nebezpečných pro kočky objeví také brambořík, ale v tomto případě vás můžeme uklidnit. Jedovatý je totiž jen kořen a zřejmě žádnou kočku nebude tato rostlina fascinovat natolik, aby se prohrabala až ke kořenům a ty pak v nadměrném množství zkonzumovala.

Jak se otrava projevuje

První příznaky otravy se po pozření lilie dostavují během 2 až 12 hodin. Může se vyskytnout nadměrný slinotok, zvracení nebo apatie. Poškození ledvin se začne projevovat nadměrným močením, které ale do 24 až 48 hodin postupně ustává, až se produkce moči zastaví. Kočka trpí nechutenstvím, zvracením, dehydratací, podchlazením a nastává smrt.

Pokud si všimnete, že kočka snědla kousek lilie, je nezbytné co nejdřív, nejpozději do hodiny, vyvolat zvracení, aby se zabránilo vstřebání toxinu. Poté se kočce podává aktivní uhlí, které na sebe naváže zbytek toxinů z trávicího traktu, společně s projímadlem, které urychlí jeho vyloučení z těla. Zvířecí pacient dostává alespoň tři dny infuze, aby se podpořila funkce ledvin.

Při otravě lilií jde o čas. Aby měla kočka šanci na přežití, musí být předvedena k ošetření nejpozději do 6 hodin od pozření rostliny. S přibývajícím časem a vývojem příznaků, se už šance na záchranu blíží k nule.

Nebezpečné pokojovky

Rostlin, které mohou být pro kočky nebezpečné, existuje celá řádka. Jmenujme alespoň ty, které jsou nejrizikovější:

  • lilie
  • diffenbachie
  • durman
  • oleandr
  • kroton
  • calatea
  • hyacint
  • narcisky (jen cibule)
  • vánoční hvězda
  • jmelí

Obecně pak platí, že cokoliv, co má barevné, strakaté listy, je často jedovaté. Naopak kočky milují šáchor, který jim nijak neublíží. Více o šáchoru se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve