I pes může trpět alergií. Jak ji rozpoznat a jak se zbavit jejich projevů

 Mazlíčci 
13. října 2020 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svědění může být symptomem alergie Depositphotos
Pokud jste si všimli, že se váš pejsek často drbe, ale v kožíšku jste žádné blechy či jiné parazity nenašli, měli byste zpozornět. Může se totiž jednat o alergii.

Pejskové mohou alergiemi trpět stejně jako my lidé. Nejčastěji se jedná o alergii na trávu, pyl, prach nebo některé z parazitů, objevit se může ale také potravinová alergie.

Symptomy a diagnóza

Určit správnou diagnózu může být velmi obtížné, protože symptomy různých alergií bývají velmi podobné. Nejčastěji se jedná o svědění pokožky, přičemž jak se pejsek na tomto svědivém místě škrábe, může si způsobit i zanícené rány. Svědění může být doprovázeno ještě zrudnutím očí a uší, v případě alergií na potravu pak průjmem, zvracením a ztrátami na váze. Některé alergie zase doprovázejí dýchací problémy.

Pro diagnózu alergenu se nejběžněji používá test, při kterém jsou jednotlivé alergeny vpraveny pod kůži pejska a veterinář sleduje, zda se alergická reakce objeví, či nikoli. V případě podezření na potravinovou alergii se zase používá eliminační strava a výlučná dieta. V tomto případě musí pejsek po určitou dobu být živen zdrojem proteinů a sacharidů, které nikdy předtím nejedl. Jelikož se jedná o látky neznámé, tělo by na ně nemělo reagovat a příznaky by měly odeznít. Pokud se však znovu objeví poté, co je nasazena obvyklá strava, jedná se o potravinovou alergii.

Léčba a terapie

Léčba alergie jako takové bohužel možná není. Pokud však vašeho pejska sužuje v důsledku alergie nesnesitelné svědění, je potřeba nasadit léky, které svědění potlačují.

Pokud váš pejsek trpí potravinovou alergií, je situace o něco málo jednodušší. V případě, že se vám s veterinářem podařilo rozklíčovat, která část potravy alergickou reakci spouští, stačí tento alergen z jídelníčku vyřadit. Jinak ale může být váš miláček stravován zcela normálně.

V případě alergie na životní prostředí je situace velmi složitá, jelikož alergen samotný není většinou možné odstranit. Je však možné vyzkoušet terapii pomocí monoklonálních protilátek, které jsou vpraveny do těla a neutralizují látky zodpovědné za svědění.

Prevence

Pokud chcete zmírnit riziko, že vašeho pejska postihne alergie, zkuste mu zajistit pestrou a vyváženou stravu. Pokud nemáte čas na to, abyste vašemu čtyřnohému miláčkovi vyvařovali sami, zkuste alespoň sáhnout po kvalitnějších komerčních krmivech a nezůstávejte jen u jedné značky. Je dobré také pohlídat, aby váš pes přijímal bílkoviny z různých zdrojů. Jak na správnou výživu psů, se můžete dočíst zde.

Je však potřeba pamatovat i na to, že k alergiím mají některé rasy zvýšené predispozice. Zároveň pokud už má váš pejsek jednu alergii, je velmi pravděpodobné, že vznikne i alergie další. Velkou roli hraje také genetika, takže váš pejsek mohl alergii jednoduše zdědit po svých předcích. V takových případech je pak obzvláště dobré, vzít si preventivní doporučení k srdci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008