Zaměřte se na výživu vašeho pejska. V případě nedostatku některých živin může váš miláček strádat

 Mazlíčci 
30. září 2020 11:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Základem dobrého zdraví vašeho pejska je správná výživa Pixabay
Správná výživa hraje v životě vašeho pejska zásadní roli. Pouze kvalitní žrádlo mu dokáže zajistit potřebnou energii a širokou škálu živin. Díky tomu se dokáže udržet v dobré kondici, má krásnou srst a neprojeví se u něj zažívací či jiné zdravotní problémy.

Výživa vašeho čtyřnohého miláčka není jen tak. Je potřeba mu zajistit vyváženou stravu, která bude obsahovat dostatek všech prvků a živin, jinak by mohl začít strádat. Špatná strava se pak negativně odrazí na jeho zdraví.

Základem jsou bílkoviny

Správná výživa vašeho pejska by měla obsahovat spoustu složek. Tou hlavní jsou asi bílkoviny, které jsou základní stavební látkou v organismu. Ideální jsou bílkoviny živočišného původu, které jsou obsaženy například v mase či vnitřnostech, jelikož bílkoviny rostlinné jsou hůře stravitelné. Stejně tak je to u tuků, které jsou zdrojem dlouhodobé energie a umožňují rozpouštění některých vitaminů. I v tomto případě jsou lepší tuky živočišné než rostlinné oleje.

Cukry jen s mírou

Dále by měla strava obsahovat dostatek cukrů, které jsou oproti tukům zdrojem pohotové energie. V psí stravě mohou být cukry obsaženy například v obilovinách, bramborách či luštěninách. Ovšem pozor. Pokud strava obsahuje příliš velké množství obilovin, například v případě některých levných granulí, cukr z nich není spotřebován a začne se ukládat v podobě tuků.

Dvojí vláknina

Nedílnou součástí zdravé psí stravy je také vláknina. Prvním typem je vláknina rozpustná, která je zdrojem energie a váže na sebe ve střevech vodu, čímž vyvolává pocit nasycení. Tento typ vlákniny je obsažen například v ovoci či zelenině. Pejsek ale potřebuje přijímat také vlákninu nerozpustnou, která stimuluje pohyb jeho střev a pomáhá formovat a zahušťovat jeho výkaly. Tuto vlákninu získá zase například z ořechu či obilných slupek.

Vitaminy a minerály

Poslední složkou psí stravy jsou vitaminy a minerály. Problematické mohou být především vitaminy rozpustné v tucích. Pokud jich je totiž ve stravě obsaženo příliš, je nadbytek ukládán v játrech. Tím se vytvoří v podstatě zásoba, ze které může tělo nějakou dobu čerpat. Ovšem v případě vitaminů A a D může mít nadbytek toxické účinky. V případě vitaminů B a C, tedy vitaminů rozpustných ve vodě, je naopak potřeba zajistit pravidelný přísun. Tyto vitaminy, s výjimkou vitaminu B12, se totiž v těle neukládají a nadbytek, který není spotřebován hned, je vyloučen v moči.

Neméně důležité jsou pro pejsky také minerální látky, které jsou potřeba snad ke všem procesům v těle a jsou potřebné také jako stavební prvky. Například vápník a fosfor jsou minerály důležité pro správnou stavbu kostí a zinek je zase nepostradatelný při regeneraci kůže. Selen zase podpoří imunitní systém vašeho miláčka a zajistí mu tak obranu jeho organismu před škodlivými látkami. Železo je zase nezbytné při přepravě kyslíku v krvi. A pokud váš pes trpí obezitou, poradíme vám zde.

Témata: výživa, strava
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod