Dopřejte vašim rybičkám domácí živé krmení. Poradíme vám, jak na to

 Mazlíčci 
18. října 2020 13:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dopřejte vašim rybičkám domácí živé krmivo Depositphotos
Jedním z oblíbených typů krmení akvarijních rybiček je krmení živou potravou. Tento způsob je pro rybičky nejvíce přirozený a poskytuje jim i určité rozptýlení, když si musejí například komáří larvy ve vodě ulovit.

V současné době však není pro chovatele zrovna jednoduché, zajistit svým rybičkám pravidelně živou potravu. Většinou je totiž zapotřebí objíždět okolní jezera a rybníky a nalovit v nich potřebné živočichy. O něco lepší je lovit komáří larvy například ze sudu s vodou, který máte na zahradě. To je však možné pouze přes léto Existují ale možnosti, jak rybičkám zajistit živou potravu i v pohodlí domova, a to celoročně.

Žábronožka solná

Žábronožka solná neboli artemie je drobný korýš žijící v solných jezerech. V akvaristice je tento drobný živočich naprosto nedocenitelný. Jedná se totiž o skvělé krmivo skoro pro všechny druhy rybiček. Kromě toho, že rybky nasytí, také podporuje jejich zdraví a pestré zbarvení.

Pokud si tedy doma chcete udělat vlastní líheň artemií, budete potřebovat nějakou nádobu, zakoupit můžete také přímo k tomuto účelu určený kit, vajíčka artemií, vzduchovací kamínek, vodu a kuchyňskou sůl. Do nádoby nalijte půl litru vody, přidejte čajovou lžičku soli a přibližně jednu lžičku vajíček artemií. Na dno nádoby umístěte ještě vzduchovací kamínek a vzduchování zapněte.

Po jednom až dvou dnech by se měly artemie vylíhnout. Artemie budou plavat u dna nádoby, na hladině uvidíte skořápky z jejich vajíček. Nyní už jimi můžete nakrmit vaše rybky. Stačí artemie ode dna odsát hadičkou. Dávejte si však pozor, aby se sůl nedostala do akvária s rybičkami. Artemie musíte ještě propláchnout například na kapesníku normální sladkou vodou. Pokud k chovu využijete kit od některého z výrobců, pravděpodobně si tento krok ušetříte.

Hádě octové

Dalším živočichem, na kterém si vaše rybičky pochutnají, je hádě octové. Tento drobný živočich je coby krmení vhodný hlavně pro mladé a drobné druhy ryb.

Do skleněné nádoby nalijte v poměru jedna ku jedné pětiprocentní ocet a vodu. Na jeden litr octa přidejte ještě jednu kostku cukru a trochu sušených kvasnic a samozřejmě také násadu háděte. Vodu jednou za čas promíchejte a nádobu uzavřete jen tak, aby mohla dýchat.

Ještě před tím, než budete hádě podávat rybičkám, bude nutné ho stejně jako artemie očistit. Část líhně proto umístěte do menší nádobky a na hladinu dejte vatový tampón. Přes ten nalévejte do nádobky akvarijní vodu. Tím vznikne v octovém roztoku nedostatek kyslíku a hádě se propracuje přes tampón do akvarijní vody, kde ho snadno ulovíte a můžete jím rovnou zkrmit ryby.

Grindal

Poslední možností, jak chovat doma živé krmivo pro rybičky, je grindal neboli roupnice. Tito malí červíci obsahují velké množství bílkovin a tuků a jsou skvělým krmivem i pro větší rybky.

K chovu grindalu budete potřebovat uzavíratelnou plastovou nádobu, kousek molitanu a sklo. Do krabičky jednoduše umístíte navlhčený molitan a překryjete ho sklem, případně naplníte celou uzavíratelnou krabičku tak, aby molitan přilehl k víčku. V krabičce je dobré udržovat teplotu kolem 25 stupňů Celsia.

Grindal krmte dětskou výživou v prášku. Prášek jednoduše nasypejte na povrch molitanu. Další prášek přisypejte až ve chvíli, kdy je první várka zcela zkonzumována. Jednou za čas je třeba molitan očistit od zbytků, které červi vyprodukují.

Krmení grindalem je také velmi jednoduché. Jednoduše vezmete krycí sklo či víčko krabičky, na kterém budou nějací červíci přichycení. Víko pak jednoduše vložíte celé do akvária, kde červi sklouznou do vody. O tom, jak začít s chovem akvarijních rybiček, se dočtete více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod