Na co si dát pozor, když začínáte chovat rybičky

 Mazlíčci 
29. května 2019 08:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrané druhy rybiček by se neměly napadat Depositphotos
Chcete se dát na chov, ale na psa nemáte čas a kočky se vám nelíbí? Zkuste rybičky. Nemusíte s nimi chodit ven, nejsou hlučné a ani nedělají takový nepořádek. Přesto je však potřeba dbát na určité věci.

Základem pro chov rybiček je akvárium. Zvolte proto jednoduché a prostorné. Pro začátek nic nepokazíte akváriem v podobě klasického kvádru, kde je spodek i vrch stejně široký. Pokud by mělo být akvárium blízko oknu, zabraňte tomu, aby na něj svítily sluneční paprsky.

Dostatek světla

Na druhé straně pokud akvárium nebude mít dostatek světla a bude někde v tmavém prostředí, je potřeba mu zajistit umělé osvícení. Rybičky totiž potřebují jak přiměřené světlo, tak i teplo. Pro většinu akvárií s rostlinami je vhodné, aby zářivkové osvětlení mělo příkon asi 50 W na 100 litrů. Některým rostlinám stačí i méně, ale jiné zase potřebují více. Můžete si koupit běžné zářivky, ale i speciální světla.

Pro chov se hodí spíš menší rybky. U jedné rybičky počítejte zhruba litr vody na jeden centimetr délky. Vybírejte také druh, kde se rybičky nebudou napadat. Kolik dát rybiček do akvária, na to je jednoduchý vzorec. Objem vody se musí rovnat součtu délek všech rybiček v centimetrech. Před nasazením ryb by se mělo samotné akvárium s rostlinkami sžít, proto nespěchejte s umístěním ryb.

Dbejte na výběr rostlin i krmivo

Opatrní buďte také při výběru rostlin a květin do akvária. Na začátek se doporučují některé druhy šípatkovce nebo mokřanky a zákrutichy, ale také leknín nazvaný Tiger lotus green. Tyto rostliny lehce koupíte v obchodě s akvaristikou nebo ve zverimexu.

V krmení buďte rovněž opatrní. Krmte rybičky raději častěji, než abyste házeli do vody najednou příliš mnoho potravy. Překrmování totiž rybičkám škodí. Důležité je pravidelné krmení. Dávejte potravu několikrát denně, ale v menších dávkách.

Čtvrtina vody

Zbytky potravy nesmí plavat ve vodě. Pamatujte na to, že v akváriu nesmí nic hnít ani plesnivět. Vodu nevyměňujte celou najednou, ale vyměňte zhruba čtvrtinu objemu jednou za dva týdny. U menších akvárií tak čiňte jednou za týden.

Pokud si myslíte, že bude založení akvária nad vaše síly, obraťte se na odborníky. Využijte specializovaných služeb zverimexů nebo prodejen akvaristiky. Nabízí akvária přímo na míru podle vašich požadavků. Zajistí vám i pravidelný servis a údržbu tak, aby rybičkám nic nechybělo. O nevhodných zvířecích dárcích jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47