Nejen čokoláda může vašeho psa zabít. Pozor na syrové maso nebo rozinky

 Mazlíčci 
27. října 2020 11:01 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Psi jsou úžasní loudilové Pixabay
Že je lidská strava pro psa škodlivá, je známo. Ale existují dokonce některé druhy potravin, které mohou psa doslova zabít.

Každý chovatel by chtěl pro svého psa udělat maximum a dopřát mu tedy i to nejlepší. Stravu nevyjímaje. Jenomže mnohdy právě v tomto dělá celá řada lidí nevědomky chybu. A bohužel některá z nich může stát psa i život. Na jaké potraviny si tedy opravdu dát velký pozor? 

Čokoládu si nechejte sami

I když je všeobecně známo, že čokoládě by se pes měl vyhýbat, přesto je na místě zopakovat, proč tomu tak je. Tato kakaová pochoutka totiž obsahuje theobromin, který může vyvolat křeče a zvracení. Samozřejmě, že jeden čtvereček psovi neublíží, ale dlouhodobější konzumace je pro něj škodlivá. 

Nepravá vzteklina

Možná, že i vy byste chtěli dopřát psovi kus syrového masa. Asi by na tom nic špatného nebylo, jenomže například vepřové maso může způsobit tak zvanou Aujeszkyho chorobu. Jde o virové onemocnění prasat, které napadá i další zvířata, včetně psů. Viry totiž útočí na nervovou a dýchací soustavu, takže pro psy je tato nemoc smrtelná. Příznaky nemoci jsou totiž podobné vzteklině, proto se této nemoci říká nepravá vzteklina. Na člověka však toto onemocnění přenosné není.

Pozor na rozinky 

Psi nepohrdnou jakoukoliv sladkostí, rozinkami nevyjímaje. Ale pozor. I obyčejné sušené kuličky vína mohou být nebezpečné. Hrozny, včetně rozinek, obsahují ochratoxin, který je pro psa nebezpečný. Ten může psovi nevratně poškodit ledviny. 

Syrová vejce jen ověřená

Řada chovatelů dává psovi také syrová vejce, která zkvalitňují zvířecí srst. Ale pozor, taková salmonela může potrápit nejenom člověka, ale pro psa může být životu nebezpečná. A nejde jenom o potraviny. Celá řada nebezpečí číhá na vašeho mazlíčka i u vás doma. Jaké to jsou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve