Naučte se poskytnout vašemu psovi první pomoc. Můžete mu zachránit život

 Mazlíčci 
26. října 2020 10:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správně poskytnutou první pomocí můžete pejskovi zachránit život Depositphotos
Nikdo z nás se jistě nechce dostat do krizové situace, kdy by šlo vašemu čtyřnohému miláčkovi o život. Pokud ale budete vědět, jak se v takové situaci zachovat, můžete mu poskytnout správnou první pomoc a zachránit mu tak život.

Když váš pes potřebuje akutní pomoc, jste odkázáni sami na sebe. Oproti situaci, kdy je v ohrožení života člověk, totiž nemáte na telefonu dispečera tísňové linky. A navíc musíte zajistit umístění psa na veterinu a sami ho tam také musíte transportovat. Hlavně zachovejte chladnou hlavu a začněte s resuscitací.

Zajistěte si bezpečí

Jako první se v krizové situaci pokuste s pejskem přemístit na bezpečné a klidné místo. Pokuste se zhodnotit situaci a případná zranění si roztřiďte podle závažnosti. Je také možné, že pejsek bude při ošetření nestandardně reagovat, proto mu raději nasaďte náhubek, nebo mu alespoň stáhněte tlamu obinadlem, aby nedopatřením nezranil i vás.

Kontrola životních funkcí

Nyní začněte s kontrolou životních funkcí vašeho pejska. Ujistěte se, že reaguje na své jméno, případně další zvukové podněty, například tlesknutí. Pokud nereaguje, okamžitě zkontrolujte, zda dýchá a má puls.

Normální dechová frekvence se pohybuje v rozmezí od deseti do třiceti vdechů za minutu. Snížená dechová frekvence může být způsobena otravou, podchlazením či pokročilým stádiem šoku. Zvýšená zase bolestí, přehřátím a počátečním stádiem šoku.

Puls by se měl pohybovat v rozmezí od 60 do 120 tepů za minutu, přičemž u malých plemen je vyšší než u těch velkých. Pomalejší puls je příznakem podchlazení a pokročilého šoku, rychlejší zase přehřátí, otravy, uštknutí či srdečního záchvatu.

Pokud pejsek nedýchá nebo nelze nahmatat puls, je potřeba okamžitě zahájit resuscitaci.

Uvolněte dýchací cesty

Pokud se pejsek otrávil, nebo utrpěl traumatické zranění, může upadnout do bezvědomí, při kterém zvrací. Je tedy potřeba mu uvolnit dýchací cesty, aby se neudusil.

Narovnejte psovi hlavu a krk a vytáhněte mu z tlamy jazyk. Lépe se vám to bude dělat pomocí kapesníku či jiného kusu látky. Pokud jsou uvnitř zvratky či jiná cizí tělesa, vyndejte je ven. Malého psa také můžete zvednout a zatřást s ním, to však nedělejte, pokud je zde riziko, že má poraněnou páteř.

Zahajte umělé dýchání

Pokud pes nedýchá a už jste mu uvolnili dýchací cesty, můžete začít s umělým dýcháním. To se u psů provádí z úst do nosu. Hlava a krk při tom musí zůstat narovnané a jazyk vytažený.

Vdech by měl být hluboký podle velikosti psa a nechte po něm chvilku prostor na vydechnutí. Vdechy by se měly opakovat zhruba po třech vteřinách a po minutě vždy zkontrolujte znovu tep a zda již pes nezačal dýchat sám.

Masáž srdce

K masáži srdce přistupujte pouze v případě, že se tep zastavil úplně. Pokud by srdce totiž slabě tlouklo, masáži byste ho mohli úplně zastavit.

U velkých plemen provádějte masáž oběma rukama jako u člověka, u malých plemen a štěňat použijte otevřenou dlaň. Pes by při masáži srdce měl ležet na pravém boku a tlak by měl směřovat do žeber nad srdcem a stlačení by mělo jít asi do poloviny hrudníku. Tempo by mělo být asi sto stlačení za minutu, pokud provádíte masáž srdce v kombinaci s umělým dýcháním, tak po patnácti stlačeních proveďte dva vdechy.

Během masáže kontrolujte, zda již srdce netluče samo, v takovém případě můžete masáž ukončit a dopravit pejska k veterináři. Jak se správně postarat o psího seniora, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008