Jestli váš pes v poslední době více zapáchá, něco není v pořádku

 Mazlíčci 
30. října 2020 11:19 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Psům se hromadí zubní plak a páchne jim z úst  Depositphotos
Psi mají přirozený odér. Nejedná se však vyloženě o nepříjemný zápach. Pokud váš mazlíček v poslední době vážně silně zapáchá, něco není v pořádku. Nastražte svůj nos a zjistěte, zda pochází z tlamy, kožichu či střev. Podle toho můžete zjistit, co vašeho parťáka trápí.

Každodenní pobyt se čtyřnohým kamarádem vám dodá energii a rozveselí vás. Díky němu se necítíte osamělí. Problém může nastat ve chvíli, kdy vás může vyloženě odpuzovat svým zápachem. Najednou váš společně trávený čas už nebude tak příjemný, protože čich nejde oklamat. Najděte příčinu zápachu pejska co nejrychleji, abyste se odéru následně mohli zbavit.

Zápach z úst

Pejskům může nadměrně zapáchat z tlamy. Když na vás váš mazlíček dýchá, zacpáváte si nos. Příčina zápachu z úst je u psů stejná jako u lidí. Hromadí se jim zubní plak a zubní kámen. Trápit je může i zánět dásní. Proto je potřeba, abyste dodržovali důkladnou ústní hygienu vašeho mazlíčka. Někteří pejsci mohou mít ještě jeden specifický problém. Tím je nadměrný růst dásní, které mohou ukrývat kousky jídla a vytvářet tak velký zápach.

Infekce v uších

Možná vás překvapí, že zdrojem zápachu mohou být i uši. Existuje velké množství bakterií a kvasinek, které způsobují infekce v uších. Tyto malé organismy často způsobují i nepříjemný zápach. Někteří pejskové mají citlivé uši. To, že je něco v nepořádku, poznáte podle toho, že se váš čtyřnohý kamarád neustále drbe za uchem. Dále mu z uší může vycházet žlutý či hnědý výtok.

Plynatost

Plynatost netrápí pouze lidi, ale i pejsky. Váš čtyřnohý kamarád může zapáchat, protože velmi často vypouští nevábné plyny. Rozhodně byste vašeho parťáka neměli krmit lidským jídlem, po kterém mu může být špatně. Čokoláda, syrové maso nebo rozinky mohou vašeho psa i zabít. Dejte si pozor na to, čím ho krmíte.

Pokud mu dáváte pouze psí žrádlo, může trpět nesnášenlivostí na určitou potravinu, která je obsažena v granulích. Nejjednodušším řešením je změna stravy. O déle přetrvávající plynatosti se poraďte s veterinářem.

Kožní onemocnění

Zápach může pocházet i z kožichu. První, co vás patrně napadne, je, že pejska umyjete, aby voněl. Někdy však ani důkladná koupel nemusí pomoci. Může se totiž jednat o kožní onemocnění, které vyvolá infekci kůže. Navštivte veterináře, aby určil, zda zápach skutečně nezpůsobuje kožní onemocnění. Sami to nemusíte rozpoznat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod