Obleček pro psa není výstřednost, v některých případech je nezbytný

 Mazlíčci 
12. prosince 2020 08:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pro domácí psy jsou oblečky nezbytnost Pixabay
Psi v dnešní době stále častěji žijí v teple domova se svými chovateli. Proto je potřeba pamatovat na to, že jsou tito domácí psi mnohem citlivější na změny teplot než psi žijící venku. Proto se z různých oblečků pro psy stává pomalu nezbytnost.

Když se pejsek musí vyrovnávat s velkými změnami teplot, je to pro něj velmi náročné. Obzvlášť v zimě je na to potřeba pamatovat, a tak pokud ještě žádný obleček pro svého chlupáče nemáte, zkuste zvážit, jestli by ho radostně neuvítal.

Proč je obleček potřeba

Pokud s vámi váš pejsek žije pěkně v teple uvnitř domácnosti, jeho termoregulace, tedy schopnost ohřát či ochladit krev a následně celé tělo, je značně odlišná oproti psům žijícím venku. Pokud s ním tak půjdete z vyhřátého bytu na procházku do zimy, váš pejsek velice snadno prochladne. Největší problém pak nastává ve chvíli, kdy je venku kromě zimy také mokro, to se pak pejskovi promočí srst, což mu nedovolí pořádně proschnout a ohřát se ani po návratu.

Obleček tedy pejskovi může poskytnout potřebnou ochranu proti prochladnutí a promoknutí, má však ale ještě jednu velmi důležitou funkci. Obleček chrání pejskovi také svaly a klouby, které by v zimě mohly ztuhnout a lehce se zranit.

Různé střihy

Jestliže zvažujete koupi oblečku pro vašeho pejska, budete muset vybrat správný střih. V zásadě lze vybírat ze tří základních typů oblečků. Prvním z nich je vesta, která je oblíbená hlavně pro její jednoduché oblékání. Zkrátka ji stačí zapnout kolem těla, jelikož nemá žádné nohavice, také pejska nijak neomezuje v pohybu a je v podstatě univerzální pro rozličné tvary psích těl.

Dalším typem je kombinéza, která je nejlepší volbou především pro oblečky na zimu, jelikož má také nohavičky na všechny čtyři tlapky, a tak zajišťuje největší tepelný komfort. Nicméně její oblékání už je o poznání složitější a při jejím výběru musíte být o dost pečlivější než při výběru vesty. Hlavně dejte pozor na to, aby kombinéza pejskovi dobře seděla, nikde ho netlačila a nedřela.

Poslední variantou je bunda, která představuje kompromis mezi vestou a kombinézou, jelikož má nohavičky, avšak jen na přední tlapky. Pejskovi tedy zajistí dostatek tepla, zároveň je ale mnohem snazší její oblékání, a také neomezuje tolik v pohybu.

Materiál a roční období

Pokud jste zvolili pro vás nejlepší střih, stačí už jen vybrat konkrétní obleček v závislosti na tom, v jakých podmínkách ho chcete používat. Nejčastěji jsou psí oblečky využívány na podzim a v zimě, kdy se venku začíná ochlazovat, a tak pejska chceme chránit před zimou. Zároveň ale hrozí také deště a plískanice, na které je při výběru také potřeba pamatovat. Optimální je tak obleček, který je z vnitřní strany pořádně zateplený a zároveň z vnějšku nepromokavý.

Pro jarní oblečky je pak klíčová ochrana před deštěm, teploty jsou však už vyšší, a tak není vhodné psa zbytečně přehřívat zimním či podzimním oblečkem. Nejlepší obleček pro toto období je z lehkého a prodyšného materiálu, který je zároveň voděodolný.

Ačkoli to není zcela běžné, oblečky mohou být potřeba i v létě. Naháči totiž nemají oproti ostatním psům přirozenou ochranu před sluncem – srst – mohou se tedy snadno spálit. Pro tyto oblečky je nejlepším materiálem stoprocentní bavlna, a aby v parném dni pejsek netrpěl, můžete mu obleček namočit ve vodě, což ho trochu ochladí. Pokud váš pes žije venku, není pro něj obleček tak důležitý. Přesto je potřeba ho připravit na zimu, o čemž se dočtete zde.

Témata: oblečky, zima, teplo
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008