Toto jsou nejoblíbenější psí sporty. Vyzkoušejte je se svým čtyřnohým kamarádem

 Mazlíčci 
03. září 2017 13:00 / Natálie Nová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Při společných chvilkách se psem si oba užijete spoustu zábavy. Shutterstock
Možná už jste slyšeli o agilitách a dogdancingu, znáte ale i další sporty, které můžete praktikovat se svým čtyřnohým kamarádem? Je jich hned několik, ale ne všechny se hodí pro každého.

Jakákoliv aktivita, které se budete věnovat s vaším psem, bude utužovat váš vzájemný vztah a psa vždy něco nového naučí. Psí sporty jsou zábavou jak pro psa tak pro vás a když je budete brát opravdu vážně, můžete to i někam dotáhnout.

Agility

Na agilitách je skvělé, že se jim můžete věnovat s jakýmkoliv psem. Není výjimkou, že na parkuru potkáte border kolie, ohaře, portugalské vodní psy, ale i čivavy, brabantíky nebo buldočky. Psi s psovodem běhají předem určené překážky. Skáčou přes překážky, přebíhají kladiny, houpačky, probíhají tunely a třeba i slalom. Agility jsou velmi oblíbeným sportem, kde se naběhá jak pes, tak ale i psovod, na nějž jsou kladeny velké nároky v přesnosti směrování psa.

Flyball

Oproti agilitám není tak náročný na psovoda, takže se mu mohou věnovat i méně zdatní jedinci. V jednom závodě se proti sobě utkají dvě čtyřčlenná družstva. Dráha se skládá ze čtyř po sobě jdoucích skokových překážek, na jejichž konci se nachází mechanika vystřelující míček. Na povel psovoda pes vyběhne, překoná překážky, uvolní mechaniku, která vystřelí míček, pes míček chytne a aportuje jej zpět psovodovi. Po návratu prvního psa okamžitě vybíhá pes druhý, pak třetí a nakonec i čtvrtý. Jakmile má psovod všechny čtyři psy i s míčky zpět u sebe, vítězí.

Dogfrisbee

Dalším sportem, při kterém psi aportují, je dogfrisbee. Jak se správně domníváte, jedná se o házení disku psovi, který by jej měl před dopadem na zem chytit a aportovat zpět psovodovi. Házet si můžete jen tak v parku, ale pokud míříte výš, můžete se přihlásit i na závody. V tomto sportu existuje několik odlišných disciplín, které se dělí do distančních disciplín a freestyle. Ve všech distančních disciplínách platí pouze pokus, kdy pes chytí frisbee přímo ze vzduchu. Soutěží se například o nejdelší chycený nadhoz, nebo o chycení frisbee na nejlepším místě v terči. Freestyle se dá připodobnit k dogdancingu s prvky akrobacie, jen se u něj hází frisbee, které musí pes chytat.

Dogdancing

Tanec se psem je rovněž oblíbeným sportem, který je nejvíce rozšířený ve Spojeném království, odkud pochází a v USA. Mnoho obdivovatelů má ale i u nás, což dalo vzniku zatím jedinému dogdancingovému klubu v ČR. Pes je při tomto sportu veden psovodem, většinou v jeho těsné blízkosti, a za doprovodu hudby provedou společně sérii cviků. 

Obedience

Jedná se o procvičování a vyžadování poslušnosti a ovladatelnosti psa. Pes je učen takovým způsobem, aby zadávané povely plnil rychle, přesně a radostně. Velký důraz je kladen na vzájemný vztah psa a psovoda a na schopnost psa pracovat na dálku. U tohoto sportu se provádí postupně deset cviků, z nichž devět se týká poslušnosti a desátý řeší pachové schopnosti psa.

Canicross

Zjednodušeně jde o terénní běh se psem. Jeden nebo více psů je napojen lanem na běžícího člověka, který je opásán speciálním sedákem, díky němuž se přenáší síla psa. Většinou se při běhu používá jen jeden pes kvůli snadnější ovladatelnosti. Pes by měl umět základní povely potřebné k běhu – doleva, doprava, stůj, rovně. Navíc je potřeba psa naučit táhnout na speciálním postroji.

Dogtrekking

Stejně jako canicross je i dogtrekking outdoorovým sportem. V tomto případě však neběháte, pouze chodíte, ale zato velmi dlouhé vzdálenosti (minimálně 80 km) v určitém časovém limitu. Nejde tedy tak úplně o rychlost jako spíš o vytrvalost. Pes může být k psovodu připoután podobně, jako u canicrossu, nebo může být veden pouze na vodítku. Účastníci podnikají cestu na vlastní nebezpečí a jsou odkázáni sami na sebe, což podepisují čestným prohlášením.

Provozujete nějaký sport se svým psem? A jste se svými výkony a s výkony psa spokojeni?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve