Procházky s pejskem v mrazivých dnech omezte. Hrozí mu nachlazení i omrzliny

 Mazlíčci 
16. prosince 2020 15:37 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dlouhý pobyt ve vlhku pro něj není dobrý Depositphotos
Procházky a řádění ve sněhu pejsci jednoznačně milují. Bílá peřina jim přináší nové rozměry, a to zejména co se týče objevování pachů. Ovšem nic se nemá přehánět a i rozdováděným chlupáčům je třeba nastavit v chladném a mrazivém počasí mantinely.

Jinak totiž hrozí, že si z původně nevinných hrátek odnesou nepříjemné následky v podobě omrzlin či nachlazení.

Nízké teploty chlupáčům nesvědčí

Nejlepší prevencí proti vzniku omrzlin je zkrátit v chladném počasí pobyt venku na co nejkratší možnou dobu. A zejména tehdy, začíná-li teploměr ukazovat hodnoty okolo minus deseti stupňů Celsia. Právě tyto teploty v kombinaci se vzdušnou vlhkostí totiž mají vznik omrzlých bolavých míst na svědomí. Teploty kolem nuly a nižší jsou navíc často původcem nachlazení pejska, které může skončit vážnými komplikacemi.

V ohrožení jsou lysá místa

Omrzliny nejčastěji vznikají na holých, případně velmi málo osrstěných místech, tedy na okrajích uší, polštářcích na tlapkách, na koncích ocásků nebo v okolí genitálií. Mírnější formy se projevují chladnou a bledou kůží, která naštěstí po ohřívání zčervená a získá zpět svou citlivost.

Pokud k tomu dojde, postižená místa lehce omývejte studenou vodou, jejíž teplotu pomalinku zvyšujte. Postiženou oblast poté namažte hojivou mastí, lehce ovažte a raději vyhledejte veterináře, aby pejska zkontroloval.

Kdy s veterinářem neotálet

Jsou-li omrzliny vážnější, začne být kůže v místě postižení zažloutlá a začne vytvářet puchýře, které hrozí prasknutím. V této fázi je nutné navštívit veterináře ihned, a také přistupovat k péči s velkou opatrností, jelikož hrozí, že by se do případně otevřené rány dostala infekce.

Bojuje-li však váš pejsek s tím, že postižené místo zůstává tvrdé a necitlivé i přes veškerou péči, navíc kůže začíná fialovět a nekrotizovat, počítejte s tím, že bude nejspíš zapotřebí chirurgický zákrok. Rozhodně tento problém nepodceňujte, opakovaná návštěva a pomoc veterinárního lékaře je v takových případech nezbytná.

Co nejdříve do sucha

Pokud však dodržujete všechny zásady správného venčení, tedy krátký a intenzivní pobyt venku, kdy je pes neustále v pohybu, nemusíte se vzniku omrzlin obávat. Myslete však na to, že i přesto potřebují péči minimálně jeho packy, které v aktuálním počasí velmi trpí. Stejně tak mějte na paměti, že jakmile je pejsek promočený, musí ihned do tepla, aby si z nevinné procházky nakonec neodnesl nachlazení či zápal plic. Čtěte také: Pokud váš pes žije venku v boudě, dobře ho připravte na zimu. V mrazech mu hrozí zdravotní problémy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod