Nebezpečí procházek pozdního léta se psem. Travní osina nebo sametka může způsobit vážné zdravotní problémy

 Mazlíčci 
30. srpna 2021 08:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psi milují toulky přírodou Pixabay
I když by se mohlo zdát, že procházka v pozdním létě je neškodná, taková travní osina nebo sametka může psům způsobit vážné zdravotní problémy. V čem tkví jejich nebezpečí?

Během jara a léta tráví lidé se svými psy dlouhé hodiny venku. Během nich si hlídají, aby se jejich chlupáč nezranil například o střep, aby jej neuštknul had či aby jejich čtyřnohý kamarád nesežral něco otráveného, nebo aby nechytil klíště. Ale pozor je třeba dávat ještě na jinou věc. A to sametky a osiny.

Sametky

Sametka podzimní má sice krásný a hebký název, ale jde o poměrně nebezpečného parazita, který dokáže potrápit nejenom lidi, ale i psy. Jejich larvy žijí na hostitelích a napadají teplokrevné savce. Jsou zbarvené do oranžova a mají tělo pokryté jemnými chloupky. Larva sametky nebývá větší než 0,2 mm (tedy skoro jak zrnko pylu), proto je těžké postřehnout, kdy se nalepí na svého hostitele. Jakmile pronikne pod kůži, přichytí se na ni svými kusadly a tam přebývá 2-3 dny. Larvy se živí nekrotickou kožní tkání, kterou si rozmělňují pomocí sekretu slinných žláz. Poté se od hostitele oddělí a začnou se vyvíjet v dospělé jedince. Kousnutí sametkou není bolestivé, ale vyvolává poměrně velkou alergickou reakci se silným svěděním, což se u psa může projevit neustálým olizováním a škrábáním.

Osiny

Osiny jsou ostré výrůstky travin a obilnin. Díky svému ostrému hrotu, který připomíná jehlu, může způsobit nemalé problémy zvířatům. Psům se mohou zapichovat do tlapek a způsobit záněty. Pokud se osina zapíchne psovi do tlapky, většinou začne kulhat a olizovat si ji. Mohou se však dostat také do ucha, na což pes reaguje zvýšeným klepáním a třesením hlavy, drbáním postiženého místa nebo nakláněním hlavy na stranu. 

Prevence je základ 

Psa je potřeba pravidelně kontrolovat po každém návratu z procházky, hlavně tlapky a uši. Snažte se také vyhýbat zanedbaným porostům a lukám s velkým výskytem travin. Pokud máte podezření, že si pes zapíchl osinu, snažte se ji najít, případně vyhledat pomoc veterináře. U sametek spočívá první pomoc v odstranění larev buď mechanicky nebo antiparazitárním sprejem. Postižené místo je potřeba až do zhojení ošetřovat dezinfekcí. V případě, že dojde k sekundární bakteriální infekci, je potřeba lézi ošetřovat mastí s antibiotikem v kombinaci s protisvědivými látkami. Při silném svědění nebo alergické reakci je potřeba nasadit postiženému zvířeti celkovou terapii a použít límec, aby si ránu nezvětšovalo škrabáním. Při procházkách se vyhýbejte zanedbaným místům a vysokým travám. Nezapomeňte také používat repelent. Zkuste takový, který si snadno vyrobíte i doma. Návod jsme psali zde.

Zdroj: www.ipdga.com, www.vethope.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008